Κυριακή 6 Μαΐου 2012

MOVING ΑΠΟ ΤΟΥΣ NQR ENSEMBLE ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ

Τατιάνα Μπρε, Δήμητρα Τρυπάνη, Δήμητρα Παπασταύρου
φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Απόψε, βράδι Εθνικών εκλογών, σ' ένα παλιό νεοκλασικό στο Μεταξουργείο (Kunsthalle Athena - Κεραμεικού 28) για το "MOVING". Ένα μουσικό εικαστικό δρώμενο σε σύλληψη και μουσική της Δήμητρας Τρυπάνη. Στην παράσταση παίρνουν μέρος επτά εκτελεστές – δύο φωνές και πενταμελής ορχήστρα δωματίου – και τη σκηνική εγκατάσταση έχει κάνει ο εικαστικός Νίκος Κόκκαλης.
Την ξεχωριστή δουλειά της Τρυπάνη έχω επισημάνει και άλλοτε - δείτε εδώ.
Οι NQR (Not Quite Right) Ensemble που δημιουργήθηκαν από την Τατιάνα Μπρε, τη Δήμητρα Παπασταύρου και τη Δήμητρα Τρυπάνη στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 2007, είναι μια μουσική ομάδα της οποίας η δουλειά επικεντρώνεται στη δημιουργία παραστάσεων όπου διερευνώνται τα ηχητικά όρια και οι σχέσεις μεταξύ μουσικής και γλώσσας, με βασικά εργαλεία τους ασύμμετρους ρυθμούς, τα ακουστικά όργανα και – βέβαια – τη φωνή.

Έτσι κι απόψε, δώδεκα μουσικά κομμάτια που αντιστοιχούν σε ...κινούμενες δώδεκα εικόνες, ερμηνεύθηκαν σκηνικά, με μελετημένη στη λεπτομέρεια κίνηση, από την Τατιάνα Μπρε και την Δήμητρα Παπασταύρου, την ώρα που πέντε αξιότατοι μουσικοί (Διονύσης Βερβιτσιώτης - βιολί, Δημήτρης Κουκουράκης - κιθάρα, Τάσος Μισυρλής - τσέλο,  Ισμήνη Παπαθανασίου - φλογέρα και Θοδωρής Τζοβανάκης πιάνο), απέδιδαν με ακρίβεια και πάθος την πρωτότυπη μουσική της  Δήμητρας Τρυπάνη, η οποία τους διηύθυνε. 
Αυτό που είδαμε κι ακούσαμε από την ομάδα ήταν σίγουρα ιδιαίτερο, αφού ο διάλογος καθαρής μουσικής και σκηνικής δράσης ήταν αρχιτεκτονικά δομημένος. Σημαντική στιγμή της παράστασης τα δύο μόνο τραγούδια που ερμηνεύουν συγκινητικά τα κορίτσια που συμμετέχουν. 
Η ομαδική δουλειά αναδείχθηκε σ' αυτή την παραγωγή. Στην υπηρεσία της τέχνης κι όχι των κάθε λογής "εγώ", που συνήθως πασχίζουν να προβληθούν. 
Εύχομαι και σε άλλες τέτοιες παραστάσεις. Αληθινά τολμηρές!
Π.Α.Α.
Τατιάνα Μπρε και Δήμητρα Παπασταύρου
Το νεοκλασικό συγκρότημα που περιλάμβανε και το σπίτι όπου έγινε η παράσταση. Η ...άλλη Αθήνα
Η ταράτσα του νεοκλασικού τεράστια και ενδεικτική της Αθήνας ως πόλης μαγικής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails