Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΛΥΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ


Χθες το βράδυ στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη για ένα αφιέρωμα στον μελοποιημένο Ελύτη, με τον τίτλο: "Με το Λύχνο του Άστρου".  Ένα ταξίδι μίας ώρας στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη με οδηγό τις λέξεις του και τη μουσική. 
Μια βραδιά - μέθεξη στην μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη από τους μεγάλους μας συνθέτες: Μίκη Θεοδωράκη (πέντε τραγούδια από το Άξιον Εστί), Γιώργο Κουρουπό (από την Ωραία μας Άγνωστη), Μάνο Χατζιδάκι (από τον Κύκλο με την Κιμωλία και τον Μεγάλο Ερωτικό). 
Ο Σπύρος Σακκάς στο τραγούδι, ο Γιώργος Κουρουπός στο πιάνο και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία, μας απέδειξαν πως ένα τρίο, συντονισμένο και με ευαισθησία και αγάπη για τον ποιητή, μπορεί να αποδώσει την δύσκολη ποίηση του Ελύτη, σε μια μορφή λιτή και
Ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη από το Άξιον Εστί, το Μονόγραμμα, τη Μαρία Νεφέλη, τους Προσανατολισμούς μαζί με τη μουσική διαμόρφωσαν ένα μικρό λυρικό πορτρέτο του ποιητή.
Ιδιαίτερα επιτυχημένες οι στιγμές απαγγελίας με τη συνοδεία πιάνου. Αντιστικτικές, περιγραφικές αλλά και αυτόνομες οι μελωδίες του Γ. Κουρουπού, που υπομνημάτιζαν - τρόπον τινα - τα αποσπάσματα, τα οποία εύστοχα επέλεξε και με μαεστρία απήγγειλε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Μερικά τραγούδια του Γ. Κουρουπού, όπως Η Πεντάμορφη στον κήπο ή το Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα, δε χορταίνω να τ' ακούω. Και φέτος τα έχω ακούσει ζωντανά πολλές φορές. Ειδικά Η Πεντάμορφη στον κήπο θεωρώ ότι είναι ένα σπουδαίο lied, από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.
Παραθέτω στη συνέχεια το τραγούδι που έκλεισε το χθεσινό πρόγραμμα, "Με την πρώτη σταγόνα της βροχής" από τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι, με τον Σπύρο Σακκά στο τραγούδι και τον συνθέτη στο πιάνο. Μια αρχειακή, και ιστορική πλέον, ηχογράφηση από συναυλία στον Μουσικό Αύγουστο στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1981. 




Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, πως η εκδήλωση αυτή, "Με το Λύχνο του Άστρου", αποτελεί και την επίσημη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Έτος Ελύτη, και θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 26 Νοεμβρίου και ώρα 21.00, στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails