Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο ΚΑΤΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΕΛΥΤΗΣ


Πριν από λίγο, αγαπητοί συνοδίτες, εδώ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ξεκίνησε το Συμπόσιο για τον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (2-11-1911).
Πρώτος ομιλητής ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο μεγάλος μας συνθέτης πάντα ορμητικός και παθιασμένος μίλησε για τον επαναστατικό Ελύτη, επικεντρώνοντας στο Άξιον Εστι, τη “Βίβλο του ελληνικού λαού”, όπως το χαρακτήρισε, “το πιο επαναστατικό, ίσως, έργο αυτού του τόπου”.
Και άρχισε ο Μίκης για τον Ελύτη:
- “Πού την βρήκες εσύ, ένας αστός, την τόση επαναστατικότητα;”, τον ρωτούσα στις συναντήσεις μας τη δεκαετία του '60.
- “Κι εσύ δεν απαντούσες...”.
- “Μας καλείς ν' ακολουθήσουμε το δρόμο σου;”
- Ό,τι είχα να πω το είπα.
- Δηλ. ο καθείς και τα όπλα του;
Ο Μίκης Θεοδωράκης διάβασε εκτενή αποσπάσματα από το Άξιον Εστι, που είναι Αποκάλυψη! Οι “Προφητείες” του Ελύτη επαληθεύτηκαν γιατί όλα ήταν και είναι καθαρά στο μυαλό του. Και ευλογημένοι όσοι αξιώνονται ν' ακούσουν καθαρά τη φωνή του ποιητή.
“Το Άξιον Εστι το έβλεπε ο Ελύτης σα μια λαϊκή ποιητική λειτουργία, για απλούς ανθρώπους σε ανοιχτούς χώρους. Κι έτσι το παρουσίασα”, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης. 
Ο μεγάλος συνθέτης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές στο σήμερα, μέσα από την προφητική φωνή του Ελύτη. “Τυχεροί όσοι έφυγαν νωρίς... χωρίς να βιώσουν αυτή τη σημερινή απέραντη τραγωδία της Ελλάδας”, είπε ο συνθέτης, και πρόσθεσε με έμφαση: “Εμείς όμως επιμένουμε Ελληνικά. Ας θεωρήσουμε αυτό που ζούμε ένα εφιαλτικό όνειρο και ας προχωρήσουμε στην ποίηση. Προσεκτικός, σοφός ο Ελύτης, κρύφτηκε πίσω απ' τη σιωπή του. Σοφώτερος από μένα που εξακολουθώ να εφορμώ στο στόμα του λύκου”.
Και ο Μίκης αναφέρθηκε στους “εθνομηδενιστές, που ανήκουν στον λεγόμενο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς” και οι οποίοι “από το 1974 και μετά απεργάζονται τη συστηματική αποδόμηση της ελληνικότητας”, είπε. “Όμως ο Ελύτης εξέφραζε χωρίς φόβο την ελληνολατρεία του”.
Αυτά πολύ συνοπτικά, αγαπητοί συνοδίτες, από τον Μίκη Θεοδωράκη, πριν λίγο στο Μέγαρο Μουσικής. Ο πρόεδρος της συνεδρίας καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης μόλις τελείωσε ο συνθέτης και καταχειροκροτήθηκε, είπε: “Μόνιμος επαναστάτης ο Μίκης ανέδειξε την επαναστατικότητα του Ελύτη”!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails