Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Γιάννης Καποδίστριας
Μεγαλειώδεις οι στιγμές την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011, στο Μπανάτο Ζακύνθου, στο ναό της Φανερωμένης, όπου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη γιορτή για τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ», με την συμμετοχή φίλων της Ποίησης και της μορφωτικής προσπάθειας της Ενορίας Μπανάτου.
Ανάμεσα στον πνευματικό κόσμο της Ζακύνθου και τον απλό λαό, που κατέκλυσαν μέχρι και το υπερώο του ναού, πρώτος και καλύτερος ο Μητροπολίτης από Ζακύνθου Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος με πολλή θέρμη ενέκρινε απαρχής τις πνευματικές συνάξεις του «ΑΛΗΘΩΣ» μέσα στον ναό, ελλείψει άλλου χώρου για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων. Ο χαιρετισμός που απηύθυνε ήταν εκφραστικός, τόσο περί της ποίησης του Νομπελίστα Ποιητή μας, όσο και για τη μορφωτική προσπάθεια του Κέντρου.
Ακολούθησε στο βήμα, με χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Στέλιος Μποζίκης, ο οποίος συγχάρηκε για την προσπάθεια της Ενορίας και αναφέρθηκε, με γλαφυρότητα και ποιητική διάθεση, στη σημασία του έργου του Μεγάλου Ποιητή για τη σημερινή γκρίζα πολιτικο-οικονομική κατάσταση.
Το Πρόγραμμα άνοιξε με ανάγνωση του αποσπάσματος «Η μεγάλη Έξοδος» από το «Άξιον Εστί» του Ποιητή, το οποίο απέδωσε υπέροχα ο ηθοποιός Τάκης Πετρόπουλος και κατασυγκίνησε το πλήθος.
Στη συνέχεια άρχισε η διάλεξη του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, με θέμα: «Τοπία θανάτου ως “κάτοπτρα αθανασίας” στην ποίηση του Ελύτη».
Παρένθετα στην διάλεξη, μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη (κατά Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Λάγιο) απέδιδαν, καταχειροκροτούμενοι, οι μουσικοί Βαλάντης Δρογγίτης και Γιώργος Κακολύρης.
Τέλος, ο π. Παναγιώτης παρουσίασε -με σύντομη τεχνοκριτική- το πορτρέτο σε παστέλ του Ποιητή, το οποίο ιστόρησε ειδικά για τη φιλολογική αυτή βραδιά ο έγκριτος πορτρετίστας και εικαστικός Διονύσης Πάλμας, ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση και μάλιστα δώρισε το έργο του στη νοητή (ίσως και πραγματική κάποτε) πινακοθήκη του «Αληθώς».
Ο π. Παναγιώτης ευχαρίστησε όλους όσοι παραστάθηκαν στην τιμητική αυτή για τον Ελύτη εκδήλωση, με την συμπλήρωση ενός πλήρους αιώνα από την γέννησή του (2.11.1911-2.11.2011), αλλά και αυτούς που απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα. Σε όλους διανεμήθηκαν α) ένα νέο ποίημα του π. Π. Κ., το οποίο κυκλοφορήθηκε σε 100 αριθμημένα αντίτυπα, ειδικά για τη βραδιά και β) αντίτυπα του βιβλίου του «Σχεδιάσματα εγκωμίων για τον Οδυσσέα Ελύτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου