Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ο ΜΑΛΕΡ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΣΤΟ SALZBURG ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ


Και ας μην ξεχνάμε, αγαπητοί συνοδίτες, ότι διανύουμε και έτος Μάλερ, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη (πέθανε 18 Μαϊου 1911), αγαπημένου της Ιδιωτικής Οδού.
Σήμερα το πρωί, καθώς ...εξερευνούσα τα μουσικά βιβλιοπωλεία του Salzburg, είδα με ικανοποίηση δεκάδες τίτλους βιβλίων, πάνω στους πάγκους, για τον μεγάλο Γκούσταβ Μάλερ, και βέβαια πολλούς ψηφιακούς δίσκους με παλιές και νέες εκτελέσεις έργων του.


Ξαφνικά θυμήθηκα ότι σαν πριν λίγες μέρες ο Μάλερ είχε γενέθλια, αφού γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1860 (πριν 151 χρόνια!).
Κι αμέσως θυμήθηκα τον μέγιστο Δημήτρη Μητρόπουλο, ο οποίος διηύθυνε με πάθος τις συμφωνίες του Μάλερ και πέθανε, μάλιστα, σε πρόβα της 3ης συμφωνίας του συνθέτη στη Σκάλα του Μιλάνου, ακριβώς στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάλερ (2.11.1960). Διαβάστε εδώ το άρθρο του μουσικολόγου Απόστολου Κώστιου Ο Μητρόπουλος και η "Αναγέννηση Μάλερ".


Χάρηκα ιδιαίτερα διότι ανάμεσα στα βιβλία για τον Μάλερ ήταν και ένα - από τα περίφημα που έχει γράψει για τον συνθέτη - ο σύγχρονος μεγάλος έλληνας μουσικολόγος που ζει στη Γερμανία Κωνσταντίνος Φλώρος. Διαβάστε για τον Mahler του Κ. Φλώρου σε παλαιότερη ανάρτησή μας εδώ.



Σκέπτομαι ότι στην εποχή της η μουσική του Μάλερ αμφισβητήθηκε έντονα. Και οι ναζί απαγόρευσαν την "εκφυλισμένη" μουσική του. Σήμερα όμως, ο βαθιά προσωπικός και ταυτόχρονα συμπαντικός χαρακτήρας της είναι άμεσα προσιτός και όποιος βρει την είσοδο - ήτοι τα κλειδιά για το άνοιγμα στην ύπαρξη - παρασύρεται σε ακατανίκητης έλξης συναισθηματική δίνη χωρίς επιστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails