Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ" ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
amen.gr

Διάβασα στο διαδίκτυο την διαμαρτυρία της Εστίας Πατερικών Μελετών - άλλη μια "Εστία" που μεριμνά ανύστακτα για τη σωτηρία μας! - σχετικά με την θεατρική απόδοση της Αποκάλυψης του Ιωάννη, που θα λάβει χώρα στην Πάτμο τις προσεχείς μέρες.
Η Εστία Πατερικών Μελετών έχει πέσει σε μια τεράστια παρανόηση. Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της γιατί η παράσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί "στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως", κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Είναι γνωστό σε όσους γνωρίζουν τα της Πάτμου ότι τόσο το περίφημο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, που συμπλήρωσε ήδη δεκαετία, όσο και όποιες άλλες, υψηλού πάντοτε επιπέδου εκδηλώσεις, φιλοξενούνται στο Αμφιθέατρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης, δηλ. σ' ένα χώρο που φτιάχτηκε γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό πάνω και έξω από το Σπήλαιο.
Άρα δεν τίθεται καν θέμα για χρησιμοποίηση του ιερού Σπηλαίου, το οποίο παραμένει καθαρά προσκυνηματικός χώρος.
Ο συντάκτης του κειμένου της Εστίας Πατερικών Μελετών συνεχίζει τις επιπολαιότητές του, όταν ισχυρίζεται με περισσή βεβαιότητα ότι η θεατροποίηση της Αποκάλυψης αποσκοπεί στην "προβολή των συντελεστών της παραστάσεως" και στην ουσία πρόκειται για μια "τουριστική ατραξιόν". Αντιπαρέρχονται οι της Εστίας την πραγματικότητα. Οι δημιουργοί της παράστασης, η Γερμανίδα σκηνοθέτις Μάρμπαρα Χόφμαν και ο συμπατριώτης της, ηθοποιός και σκηνοθέτης Τιλ Στέρντσενμπαχ είναι μόνιμοι κάτοικοι Πάτμου εδώ και πολλά χρόνια. Η Χόφμαν δεν ασχολείται πρώτη φορά με την Αποκάλυψη. Το 1995 σκηνοθέτησε την παράσταση «Το όραμα της Πάτμου» και τώρα η ίδια εξηγεί σε σχετική συνέντευξή της: "Ο τόπος έχει τεράστια δύναμη και το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ έντονο και συνάμα ποιητικό. Για μένα η "Αποκάλυψη", το καταληκτήριο κείμενο της Βίβλου, δεν έχει μόνο μια δυσοίωνη διάσταση. Μέσω της παράστασης θέλουμε να δείξουμε, κυρίως τώρα που η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, ότι υπάρχει ελπίδα, ότι μπορούμε να δούμε να αχνοφαίνεται ένα καινούργιο φως. Θέλουμε να επισημάνουμε επίσης ότι η μεγάλη κρίση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή δεν συνδέεται μόνο με το χρήμα, αλλά είναι μια βαθύτερη κρίση των ανθρώπων και του πολιτισμού μας".
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι δεν πρόκειται για καμιά "αρπαχτή", αλλά για μια πολύ σοβαρή προσέγγιση ανθρώπων που είναι ένα με το νησί, και αναπνέουν τον αέρα της ιερότητας της Πάτμου. Άλλωστε η παράσταση στήθηκε με ερασιτέχνες ηθοποιούς και με τη συνδρομή ντόπιων, που σε καμιά περίπτωση δεν στοχεύουν στο κέρδος.
Και αν η Εστία Πατερικών Μελετών έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την ερμηνεία της Αποκάλυψης από τους συντελεστές της παράστασης, μήπως θα μπορούσε να μας υποδείξει πού κείται η αυθεντική ερμηνεία του ιερού κειμένου; Στις μέρες μας ο γνωστός αφορισμένος θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος επιτίθεται μετά μένους στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Πατρώνο για την δική του "εκσυγχρονιστική ερμηνευτική προσέγγιση" της Αποκάλυψης, που κυκλοφορήθηκε από την Αποστολική Διακονία. Άρα, ας τα βρουν πρώτα οι θεολόγοι για να έχουν και οι πιστοί έναν ασφαλή οδηγό στην ερμηνεία του κειμένου.
Στο γράμμα της η Εστία Πατερικών Μελετών κάνει και μαθήματα στον Ηγούμενο και Έξαρχο Πάτμου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιερού Σπηλαίου: "...τό Ἱερό Σπήλαιο τῆς Ἀποκαλύψεως δέν ἀποτελεῖ κανενός ἰδιοκτησία γιά νά τό μεταχειρίζεται καθείς κατά τό δοκοῦν. Πέραν τῆς ὑπαγωγῆς του στήν τοπική κανονική δικαιοδοσία ἀνήκει στήν Καθόλου Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ". Ό εστί μεθερμηνευόμενον; Η Εστία Πατερικών Μελετών από το Μαρούσι, και ο εμπνευστής της π. Σαράντης Σαράντος, κληρικός της Μητροπόλεως Κηφισίας - που πρόσφατα δέχθηκε με τιμές τον Οικουμενικό Πατριάρχη - έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης δικαιοδοσίας, με το πρόσχημα ότι το ιερό Σπήλαιο ανήκει στην Καθόλου Ορθοδοξία; Λίγη σοβαρότης δεν θα έβλαπτε...
Λυπούμαι που οι υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι στην Πάτμο για την παράσταση, την οποία με ευλάβεια στήνει η Μπάρμπαρα Χόφμαν, δίνοντάς μας την δική της υπαρξιακή προσέγγιση και υπενθυμίζοντάς μας ότι η Αποκάλυψη ίσταται πάντοτε ενώπιόν μας προς ανακάλυψη!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

H Μητρόπολις Κηφισίας - ο Μητροπολίτης και όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, δηλαδή - υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο. Ο π. Σαράντης απουσίαζε από τόν Ναό, που είναι διορισμένος και ιερούργησε ο Πατριάρχης ! Τυχαίο; Δέν νομίζω !!!

Related Posts with Thumbnails