Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΝΙΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Στην Παναγία τήν Κουνίστρα

Εις όλην την Χριστιανοσύνη
μια είναι μόνη Παναγία αγνή,
κόρη παιδίσκη, Άσμα των Άσμάτων,
χωρίς Χριστόν, θείο παιδί, στά χέρια,
και τρεφομένη με αγγέλων άρτον!..

Εσύ' σαι η μόνη Παναγία Κουνίστρα,
που εφανερώθης στης Σκιάθου το νησί,
εις δένδρον πεύκου επάνω καθημένη,
κ' αιωρουμένη εις τερπνήν αιώραν,
όπως αι κορασίδες συνηθίζουν...

Εφανερώθης, κι όλος ο λαός
μετά θυμιαμάτων και λαμπάδων
εν θεία λιτανεία σε παρέπεμψε -
κ' εσήκωσεν ωραίον λευκόν ναόν,
που με πιατάκια ελληνικά σου στόλισε!..

Κι όλος ο ήλιος έλαμπεν εις τον ναόν σου,
και φως τον πλημμυρούσε μαργαρώδες,
όλα τ' άστέρια εφεγγοβολούσαν,
και η σελήνη εχάιδευε γλυκά
τα απλά της εκκλησίας σου καντιλάκια !..

Κ' είδες, η Κόρη, του λαού την πίστιν,
είδες και την πτωχείαν κ' ευσπλαχνίσθης,
όπως το πάλαι είχε σπλαχνισθή ο Υιός σου
τους προγόνους του ίδιου του λαού,
ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα...

Κι άρχισες να γιατρεύης τους αρρώστους
και να γιατρεύης τους δαιμονισμένους -
που ήρχετο ώρα κ' εις τους τοίχους εχτυπώντο
με φοβερόν συγκλονισμόν -
κι άρχισες, θεία, να θαυματουργής!..

Κ' η χάρη σου ξαπλώθηχε ως τα πέρατα
του ειρηνικού νησιού της Σκιάθου -
ω Παναγιά μου, κόρη πάναγνη, καλή!
...Κ' ίσως να φτάση κι ως εμένα και ν' απλώση
γαλήνη στην ψυχή μου, την αμαρτωλή...


Ο εορτασμός της Παναγίας Εικονιστρίας στη Σκιάθο


Tο Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 η Σκιάθος - η Κολλυβαδική και Παπαδιαμαντική - πανηγύρισε την επέτειο της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία αποκαλύφθηκε το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις μέρες μας φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.
Στον εορτασμό συμμετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιμνιά) Σκιάθου τελέσθηκε Μικρά Αγρυπνία (Μέγας Εσπερινός και μέρος της Ακολουθίας του Όρθρου, μέχρι το Εωθινό Ευαγγέλιο) για την Εορτή της Παναγίας Εικονιστρίας, χοροστατούντος του Επισκόπου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, με τη συμμετοχή και του οικείου Επισκόπου, Κληρικών της Μητροπόλεως και επισκεπτών.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 3 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της χώρας, ο Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης λειτούργησε στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, ενώ ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό των Τριών Ιεραρχών.


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί ξένοι και μάλιστα από την αλλοδαπή. Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας οι Ιερείς και οι Ψάλτες, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τάξη του εορτασμού, έψαλαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα προς την Παναγία.

Η Ημερίδα για τον Παπαδιαμάντη

Στο πλαίσιο του παραπάνω εορτασμού της Παναγίας της Εικονίστριας και με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του μεγάλου Σκιαθίτη Λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος διοργάνωσε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών Σκιάθου, ημερίδα προς τιμήν του αξίου αυτού γόνου της Σκιάθου. Παράλληλα με την Ημερίδα, έγιναν και τα Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής «Δώδεκα Διηγήματα-Δώδεκα Εικόνες» του Σκιαθίτη αγιογράφου Κωνσταντίνου Κουτούμπα, ο οποίος με τα έργα του επιχείρησε μια εικονογραφική παρέμβαση στην πνευματικότητα του Σκιαθίτη λογοτέχνη.
Την γενική ευθύνη οργάνωσης της Εκδήλωσης, την οποία προλόγισε και παρουσίασε, είχε ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και Εφημέριος των Τριών Ιεραρχών Πρεσβ. Νικόλαος Σταματάς αναφέρθηκε στην Εκδηλώσεις προς τιμήν του Παπαδιαμάντη που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια όλου του έτους στο δραστήριο και πλήρως οργανωμένο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών.


Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Αγιογραφικού Εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη, κ. Ανθή Βαλσαμάκη, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο το εγχείρημα του Σκιαθίτη αγιογράφου, θεολόγου και ιεροψάλτη Κωνσταντίνου Κουτούμπα, μέσω του οποίου 12 Παπαδιαμαντικά διηγήματα «ζωντανεύουν με χρώματα παρμένα από τη γη», αριθμός (12) που, καθόλου τυχαία, παραπέμπει στο Δωδεκάορτο και στη λατρευτική ζωή της εκκλησίας την οποία τόσο βαθιά βίωσε ο κυρ-Αλέξανδρος.

Κατόπιν ανέβηκε στο βήμα ο πρώτος ομιλητής, ο δρ. Άγγελος Μαντάς – Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: τότε και τώρα». Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε σύντομα σε στοιχεία της ζωής του Παπαδιαμάντη, έκαμε αναφορά στο γλωσσικό του ιδίωμα, απέδειξε ότι ήταν γνώστης όλων των συγχρόνων του αντιλήψεων και ιδεολογιών ενώ χρησιμοποιώντας κείμενά του φανέρωσε την επικαιρότητα του Παπαδιαμαντικού λόγου, ιδιαιτέρως στην εποχή μας, κατά την οποία διερχόμαστε διαφόρων ειδών κρίσεις.


Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο δρ. Ανέστης Κεσελόπουλος – Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο οποίος μίλησε με θέμα: «Οι ‘‘άλλοι’’ για τον Παπαδιαμάντη», πάρουσιάζοντας μαρτυρίες συγχρόνων του Σκιαθίτη συγγραφέα, οι οποίες φανέρωναν ότι ο Παπδιαμάντης υπήρξε συνειδητό μέλος της Εκκλησίας, με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, που γνώριζε να μετέχει στη ζωή της μέσα από τις ακολουθίες, τις πανηγύρεις των Αγίων, αλλά και την καθημερινή συναναστροφή με τους συντοπίτες του, στους οποίους γινόταν «μάρτυρας» αυτού του ήθους.


Τέλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, εισηγήθηκε το θέμα «Ο Παπαδιαμάντης στην εποχή του» και παρουσίασε την συνείδηση των συγχρόνων του Παπαδιαμάντη Σκιαθιτών, αλλά και των νεωτέρων για το πρόσωπο του «μπαρμπα-Αλέκου», όπως πολλοί τον ονόμαζαν, αφού άφησε μνήμη καλή και αγαθή στους συντοπίτες του.


Λίγο πριν το τέλος, ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας, συνοδεία ισοκρατημάτων από τον κ. Άγγελο Μαντά και τον π. Φιλόθεο Θεοχάρη, έψαλαν με πιστότητα στο κολλυβαδικό τρόπο, ένα τροπάριο των στιχηρών των Αίνων από την Ακολουθία του Αγίου Αντίπα «Νυν το έαρ ανέτειλεν...», έργο του ίδιου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενδεικτικό της ποιητικής του δεινότητας, το οποίο έγραψε σαν ευχαριστήριο προς τον Άγιο (που ως γνωστό, θεωρείται προστάτης και θεραπευτής όσων πάσχουν από ασθένειες των οδόντων), μετά τη θεραπεία του από ένα φοβερό πονόδοντο που τον ταλαιπωρούσε κάποτε.


Την Ημερίδα έκλεισε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της εκδήλωσης ενώ, συνοψίζοντας όσα παρουσιάστηκαν και ακούστηκαν, ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Παπαδιαμάντη εφαρμόζεται ο μακαρισμός του Χριστού «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι», αφού υπήρξε εκούσια πτωχός, όχι τόσο, λόγω της στέρησης υλικών αγαθών, αλλά κυρίως λόγω της ταπείνωσης και της αίσθησης της πνευματικής του πτωχείας έναντι του Θεού. Παράλληλα τόνισε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, και ο Παπαδιαμάντης θα μπορούσε να ρωτήσει, όπως ο Χριστός «τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι», αφού κι’ εκείνος υπήρξε και υπάρχει «σημείον αντιλεγόμενον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails