Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΣΤΙΣ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΧΑΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ


Είχαμε γράψει για την Παναγία την Παντοχαρά του Ελύτη.
Το εκκλησάκι που ήθελε ο ποιητής στη Σίκινο, και που φρόντισε για την εκπλήρωση της επιθυμίας του η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Τα Θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Μεταμορφώσεως, στις 6 Αυγούστου, ενώ το βράδυ στην αυλή του σχολείου του νησιού ο Γιώργος Κουρουπός, ο Σπύρος Σακκάς και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα αποδώσουν τραγούδια και ποιήματα του Ηλιάτορα!

Ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Σαμαράς είχε πει προ μηνών για το εκκλησάκι:
«Η Σίκινος για τον Ελύτη εκφράζει την παρθένα, καθαρή Ελλάδα. Του άρεσε και ο ήχος της λέξης “Σίκινος”. Δεν είχε πάει ποτέ εκεί, αλλά στα τελευταία του ζήτησε από τη σύντροφό του, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, να δημιουργηθεί η Παναγία η Παντοχαρά - ένα αφιέρωμα του Ελύτη στην Παναγία.

Πήγαμε με την Ιουλίτα προ πολλών ετών και βρήκαμε το συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος έχει ανατολικά το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής και δυτικά βρίσκεται η χώρα της Σικίνου. Είναι ένας χώρος ενδιάμεσα, ο οποίος συγχρόνως βλέπει το βορρά, το Αιγαίο πέλαγος, στο βάθος φαίνεται η νήσος Σίφνος. Είναι ένας χώρος απλός, λιτός, αιγαιοπελαγίτικος, έχει μια φυσική ομορφιά, αθωότητα. Βλέπει ανεμπόδιστα στο Αιγαίο. Το εκκλησάκι βρίσκεται επάνω στον “αέρα”. Είναι ένα μικρό ξωκκλήσι. Όλη αυτή η κληρονομιά, την οποία άφησε ο Οδυσσέας Ελύτης, ήταν η επιθυμία του να κατασκευαστεί αυτό το εκκλησάκι. Εμείς προσφέραμε και συμβάλαμε, ώστε το αφιέρωμα αυτό να υλοποιηθεί.

Είναι προσφορά σε πάρα πολλά πράγματα. Και στο πνεύμα του Ελύτη, στο φως -για το οποίο τόσο μιλούσε-, που βγαίνει μέσα από την εκκλησία, τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο, και στην ποίηση του Ελύτη. Προσπαθήσαμε να δώσουμε στο εκκλησάκι τη μαστοριά των τοπικών τεχνιτών -ο Μιχάλης Κιμουλιάτης με το γιο του το έφτιαξαν-, να δώσουμε τις θύμησες των τοπικών εκκλησιών του συγκεκριμένου κυκλαδίτικου νησιού. Η μεταφορά των υλικών έγινε με γαϊδουράκια, το τσιμέντο φτιάχτηκε επί τόπου. Προσπαθήσαμε να τιμήσουμε τον ποιητή, με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσαμε».

Η Ιδιωτική Οδός, πρώτα ο Θεός, θα είναι εκεί στη Σίκινο τη μέρα των Θυρανοιξίων. Για την Παναγία και τον ποιητή.

1 σχόλιο:

Mairi είπε...

Πόσο θα ήθελα να είμαι κι εγώ εκεί... να ανάψω ένα κερί στη μνήμη του αγαπημένου Ποιητή. Μπορείτε να το κάνετε εσείς για μένα;

Related Posts with Thumbnails