Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

PERSONA NON GRATA ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ Ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Margus Tsakhkna αναθεώρησε τη λεγόμενη λίστα Magnitsky, απαγορεύοντας σε 58 άτομα να εισέλθουν στην Εσθονία, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κυρίλλου. 
“Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς και υποστηρικτές της ιδεολογίας του Πούτιν”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, “Ήρθε η ώρα να τον βάλουμε στη μαύρη λίστα. Δικαιολόγησε και πυροδότησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας”. 
Ο Margus Tsakhkna είπε ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Εσθονία. «Καλώ όλες τις χώρες να θεσπίσουν απαγόρευση εισόδου για τους υποστηρικτές και τους δράστες των σκληρών εγκλημάτων της Ρωσίας», είπε ο υπουργός. 
Θυμίζουμε εδώ, ότι από τον Ιούλιο του 2022 η Λιθουανία απαγόρευσε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο την είσοδο στη χώρα, λόγω της υποστήριξής του στη Ρωσία για την συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Πατριάρχης Κύριλλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, αρνείται εσκεμμένα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και συστηματικά δικαιολογεί και υποστηρίζει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. 
Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Μόσχας Κύριλλος κηρύσσεται persona non grata από χώρες της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Λιθουανία και η Εσθονία. 
Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που καταδικάζει τον ρόλο του Πατριάρχη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η ΜΚΟ Human Rights Without Borders προσέφυγε στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητώντας να λογοδοτήσει ο Πατριάρχης Κύριλλος για τη δικαιολόγηση, υποστήριξη και υποκίνηση του πολέμου. 
Ο Δρ Paul L. Gavrilyuk, πρόεδρος και ιδρυτής της ΜΚΟ Rebuild Ukraine (Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας) και της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA), έγραψε απερίφραστα: 
«Αν ο Πούτιν ζήσει αρκετά για να κληθεί στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης, θα πρέπει να τον ακολουθήσει στη δίκη και ο «υπουργός προπαγάνδας» του, ο Γκουντιάεβ. Η ηθική, πολιτική, οικονομική και πνευματική ήττα της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο θα ολοκληρωθεί μόνο όταν και τα δύο κεφάλια του ρωσικού δικέφαλου αετού κλειστούν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής τους». 
Ο Μόσχας Κύριλλος είναι βέβαιο ότι θα λογοδοτήσει για την πολεμική στάση του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Αργά ή και πιο γρήγορα απ’ ό,τι φανταζόμαστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails