Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΠΡΟΕΔΡΟΣ "ΝΙΚΗΣ": "ΣΕΒΟΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ Δημήτριος Νατσιός, έκανε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, δια την οποίας απαντά στο κείμενό μας: «Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ μάρτυρας κατηγορίας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου». 
Έγραψε επί λέξει: 
«Πληροφορώ όλους και τονίζω ότι ουδέποτε έχω παραστεί ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου, όπως αναληθώς κυκλοφόρησε. Σέβομαι απόλυτα τον θεσμό του Οικουμενικού Θρόνου και το σεπτό πρόσωπο του Πατριάρχου, και για έναν λόγο παραπάνω ως Μακεδόνας, διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας βοήθησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας με ατρόμητους ιεράρχες όπως ο Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης, ο εθνοϊερομάρτυρας Δράμας Χρυσόστομος (μετέπειτα Σμύρνης) και ο Άγιος Αιμιλιανός Γρεβενών». 


Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως γι’ αυτή την δήλωση «ομολογίας» του προέδρου της ΝΙΚΗΣ. Είναι νομίζουμε η πρώτη φορά που προβαίνει σε μια τέτοια κατηγορηματική δήλωση ο κ. Νατσιός. 
Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι η αφορμή του δικού μας σχολίου ήταν η δήλωση του αποτειχισμένου κληρικού Μαξίμου Καραβά. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι είχε προταθεί ο κ. Νατσιός ως μάρτυρας κατηγορίας σε μία άσχετη μήνυση εναντίον του Πατριάρχου που δεν είχε καμία …τύχη, αλλά δεν θίξαμε το ζήτημα γιατί γνωρίζουμε την όλη διαδικασία. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την στιγμή που ο αποτειχισμένος κληρικός έφερε ως παράδειγμα «γνήσιας ορθοδοξίας» την κλήση του κ. Νατσιού ως μάρτυρα εναντίον του Πατριάρχου. 
Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ αποδοκιμάζει πλέον σχόλια που βρίσκουμε στον τοίχο του στο fb, του στυλ: 
«Ολα καλα και “πολιτικως ορθά”, αλλα να μην ξεχάσουμε Τον Χριστό μας με όλα αυτά.. Ο Βαρθολομαίος είναι ο αρχηγος της μεγαλύτερης και τελευταίας συμφωνα με την Αποκάλυψη, αιρεσης όλων των εποχών,συνοδοιπόρος του Παππα,του προδρομου του Αντιχριστου!… Σοβαρά; Σέβεστε τον Οικουμενιστη αιρεσιάρχη που συλλειτουργει με Λατίνους; Μπράβο σας». 
Ευχόμαστε από δω και στο εξής η ΝΙΚΗ να απομονώσει ακραίες φωνές στο εσωτερικό της, να μην δείχνει «αντιπατριαρχικό» πρόσωπο, αλλά να συνοδοιπορεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη του Γένους.

2 σχόλια:

Νίκος Γ. είπε...

Το θέμα είναι πως στην προσπάθεια του να τα χει καλά με το πολιτικό Σύστημα απομακρύνεται από το ακροατήριο του, του οποίου η λέξη διπλωματία του είναι παντελώς άγνωστη και θέλει και απαιτεί ομολογίες πίστεως. Επίσης το ότι δεν έχει πάει μάρτυρας κατηγορίας του Πατριάρχη, δεν αναιρεί πως ανήκει σε συγκεκριμένες (παρα)εκκλησιαστικές ομάδες με σαφή θέση έναντι Φαναρίου.

Kyriakos Papadopoulos είπε...

Πάντως, στον δημόσιό του λόγο, ο δάσκαλος συγχέει τους όρους Έλλην, Ρωμηός και Γραικός. Ο προσδιορισμός Έλλην είναι εθνικός (δεν υπήρξε, ιστορικά, ελληνική εθνοτική ομάδα, μετά τον 2ο αιώνα π.Χ.). Ο όρος Ρωμηός είναι υποκοριστικός του Ρωμαίος, και αναφέρεται σε εθνοτική καταγωγή (εθνοτικότητα - πολιτισμική ταυτότητα). Ο όρος Γραικός είναι ητικός του Ρωμαίος: τον χρησιμοποίησε ο δυτικός κόσμος, και μαζί τους οι Σλαύοι, προσπαθώντας να προσεταιριστούν την ρωμαϊκή εθνοτική ταυτότητα.

Τα γράφουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, εξιδεικευμένοι ιστορικοί, όπως οι Καλδέλλης, Στουραϊτης, Μαλατράς, αλλά για τον δάσκαλο αυτά είναι ψιλά γράμματα...

Related Posts with Thumbnails