Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Θεομητορικοί ύμνοι από τον Βυζαντινό Χορό του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης


«Ο γλυκασμός των Αγγέλων» 
Φτάνοντας στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, για ακόμη μια φορά το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης μας εκπλήσσει ευχάριστα με την σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται από το εκπαιδευτικό του προσωπικό. 
Ο λόγος, για τον Βυζαντινό Χορό του Σχολείου, όπου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών του δράσεων, παρουσιάζει ένα ακόμη μουσικό απάνθισμα, με τίτλο: «Ο γλυκασμός των Αγγέλων». Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, υπό την διεύθυνση του μουσικολόγου και καθηγητή βυζαντινής μουσικής κ. Άγγελου Μπέντη, μας παρουσιάζουν θεομητορικούς βυζαντινούς ύμνους από εορτές της Παναγίας μας, που ψάλλονται στις λατρευτικές ακολουθίες της Εκκλησίας μας. 
Το περιεχόμενο των ύμνων και γενικότερα τη σημασία του προσώπου της Παναγίας στη ζωή και τη λατρεία της Εκκλησίας μας, παρουσιάζει με σχόλια από κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Κοσμάς, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης.


Οι ύμνοι που έχουν επιλεγεί από τον πλούτο της χριστιανικής ορθόδοξης υμνογραφίας, αναδεικνύουν την ποιητικότητα, το λυρισμό και την πνευματικότητα των λειτουργικών κειμένων και βοηθούν τον ακροατή να εισέλθει στο μυστήριο της Θεοτόκου. Του προσώπου που αναδείχθηκε «τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ» και κατά χάριν μητέρα όλων των χριστιανών. 
Ας ακούσουμε τις μελωδικές και αγγελικές φωνές των παιδιών, να υμνούν το υπερευλογημένο και γλυκύ πρόσωπο της Παναγίας μας.


«Ἀκατάληπτόν ἐστι», ήχος γ΄.
   

 «Τὴν ὡραιότητα τῆς Παρθενίας σου», ήχος γ΄.
   

 «Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας», ήχος α΄.
   

 «Ο γλυκασμός των Αγγέλων», ήχος γ΄.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails