Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΕΝΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΥΠΡΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 66η εκπομπή προσκεκλημένη η θεολόγος Σπυριδούλα (Ντένια) Αθανασοπούλου-Κυπρίου. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Κάμερα - επιμέλεια βίντεο: Κατερίνα Λεονάρδου.

 

Η Σπυριδούλα (Ντένια) Αθανασοπούλου-Κυπρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας και φιλοσοφία της θρησκείας στην Ελλάδα και την Αγγλία. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (IKY) έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (MA) στη φιλοσοφία της θρησκείας και διδακτορικό (Ph.D.) στη Συστηματική Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Στη διπλωματική εργασία της ασχολήθηκε με τα θεατρικά έργα του Σάμουελ Μπέκετ, ενώ στη διδακτορική διατριβή της εστίασε στα πεζά κείμενα του Ιρλανδού συγγραφέα και ανέπτυξε μια θεολογική ανθρωπολογία της ανάγνωσης και ερμηνείας. Έχει συνεργαστεί και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Manchester, των Αθηνών και του Αιγαίου. Aπό το 2006 έως το 2020 δίδαξε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εποπτεύσει πλήθος διπλωματικών εργασιών που σχετίζονται με τη λογοτεχνία και το θέατρο σε διάλογο με τη θρησκευτική πίστη και τη θεολογική σκέψη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της Εταιρίας Ευρωπαίων Γυναικών στη Θεολογική Έρευνα, της Διεθνούς Εταιρίας για τη μελέτη της σχέσης θεολογίας, λογοτεχνίας και πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Θρησκείας. 


Από το 2012 συνέδεσε την εμπειρία της στον χώρο της λογοτεχνίας και των ανθρωπιστικών σπουδών με το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη κατάσταση και ειδικεύτηκε στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων. To 2015 έλαβε με διάκριση μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc.) στη συνθετική ψυχοθεραπεία από το Παν/μιο του Derby και είναι αναγνωρισμένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπευτών (BACP). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στoν διάλογο θεολογίας, λογοτεχνίας, ψυχανάλυσης και κριτικών θεωριών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σχέση φύλου και θρησκείας. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια στην ιδιωτική εκπαίδευση και διατηρεί ενεργή την ιδιότητα της ψυχοθεραπεύτριας ιδιωτικά. Βιβλία της κυκλοφορούν στα αγγλικά και στα ελληνικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails