Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ…


π.α. ανδριόπουλος
Από τον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο στην Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία μάθαμε και τραγουδήσαμε σύγχρονους έλληνες συνθέτες, που εμπνεύστηκαν από την βυζαντινή μουσική και έγραψαν έργα ειδικά για τον Λ. Αγγελόπουλο και την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία: Μιχάλης Αδάμης, Δημήτρης Τερζάκης, Κυριάκος Σφέτσας, Γιώργος Κυριακάκης, Σωτήρης Φωτόπουλος κ.α. Μυηθήκαμε, δηλ., στην σύγχρονη λόγια μουσική παραγωγή, που βασίστηκε στο βυζαντινό μέλος. 
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία σήμερα, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Λυκούργου Αγγελόπουλου, παραδίδεται εις χείρας …Γιώργου Θεοφάνους. Θα συμμετάσχει – δυστυχέστατα – στο μαξιμαλιστικό, τάχα και ορατόριο για την Παναγία που ετοιμάζει ο Θεοφάνους για να το παρουσιάσει 7 και 8 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Δεν θα τραγουδήσει – ευτυχώς! – παρτιτούρα Θεοφάνους, αλλά θα συμμετάσχει αποδίδοντας ύμνους, σε (άλλη) μια βατοπαιδινής εμπνεύσεως διοργάνωση, προς τέρψιν των «ευσεβών και φιλόθεων» μαζών. 
Έχοντας επιλέξει ως κύριο εργόχειρό της η ΕΛ.ΒΥ.Χ. την συμμετοχή στην Βατοπαιδινή Φεστιβαλιάδα (παρουσιάσεις τόμων και άλλες εκδηλώσεις προς ενίσχυσιν της σφαίρας επιρροής πάση τη κτίσει), δεν θα μπορούσε να λείψει από την «Θεοφανία», «εξαγιάζοντας», έτσι, το …αμαρτωλό μουσικό παρελθόν του Γ. Θεοφάνους, ο οποίος έχει παράξει τόνους σαχλοτράγουδων και αποτελεί περσόνα της showbiz. 
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία δεν υπάρχει πια… Την παρέσυρε το ρέμα… Ή κάλεσε τον Θεοφάνους με το άσμα του: «Έλα να με τελειώσεις»...

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Παρτιτούρα Θεοφάνους !! ¨Ενας σαν τον Θεοφάνους μπορεί μόνο να συμμετέχει σε ριάλιτυ και να γράφει σκυλοτράγουδα;! Είναι μετρήσιμη η τέχνη ;

Related Posts with Thumbnails