Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΜΝΗΜΗ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ (27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943)


Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε σαν σήμερα πριν 76 χρόνια. 
Στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Επειδή θέλουμε να την πούμε αυτή την μνήμη, αναρτούμε στην Ιδιωτική Οδό τρία αφιερώματα, που πραγματοποιήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, από την ιστορική εφημερίδα των Πατρών «Πελοπόννησος». 
Ο Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα πριν 160 χρόνια (13 Ιανουαρίου 1859) και η πόλη τον τιμά ποικιλοτρόπως. Τα αφιερώματα αυτά επιμελήθηκε ο ρέκτης δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάσσος Σταθόπουλος και δημοσιεύτηκαν στο ένθετο «Επιλογές» που κυκλοφορεί με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας. 
Το πρώτο αφιερωματικό τεύχος (21-1-2017) περιλάμβανε σπάνια ντοκουμέντα, μερικά εκ των οποίων ανέκδοτα, είναι δε, μια μοναδική βάση δεδομένων για τον εθνικό μας ποιητή. Μοναδική πηγή, το Ελληνικό Αρχείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού και η Γραμματεία Σύγχρονης Eντυπης Ιστορικής Τεκμηρίωσης (αρχείο Τάκη και Σταυρούλας Νικολάου).



Το δεύτερο τεύχος (6-7 Ιανουαρίου 2018) έχει τον τίτλο: Ο «δικός μας» Παλαμάς και περιλαμβάνει αρκετά - πατρινού ενδιαφέροντος – θέματα, όπως για το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής, για την κηδεία του πάτερα του στην Πάτρα (1865), αλλά και για κηδεία του ίδιου του ποιητή (28-2-1943).



Το τρίτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου 2019, με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, με τον τίτλο: «Ο Κωστής Παλαμάς της Πάτρας». Τα περιεχόμενα του τεύχους: ο πολυφωτογραφημένος Παλαμάς, χρονολόγιο του ποιητή, ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την σχέση του Παλαμά με την Πάτρα, αναφορά στην ανακαινισμένη οικία Παλαμά στην Πάτρα κ.α.


Παραθέτουμε και τρία τραγούδια της πιανίστριας και συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη, σε ποίηση Κωστή Παλαμά: Δυο μάτια, Το Κυπαρίσσι, Το σπίτι που γεννήθηκα. 
Η Σοφία Καμαγιάννη διατηρεί στενούς δεσμούς με την Πάτρα από τα νεανικά της χρόνια, καθώς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στην Πάτρα και έχει συμπράξει με τοπικούς φορείς σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Τραγουδούν: η Δώρα Πετρίδη και η Άννυ Ονουφρίου, που ζουν στην Πάτρα, και η Κλεονίκη Δεμίρη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails