Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Η λόγια (έντεχνη) μουσική δημιουργία των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών στα Βαλκάνια" την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και ώρες 3-8 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Ομιλητές θα είναι οι: 
- Θωμάς Ταμβάκος, ιδρυτής του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, 
- Θανάσης Τρικούπης, πιανίστας, μουσικολόγος και μεταδιδάκτορας του ΕΚΠΑ, 
- Γιώργος Σκαλλιέρος, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΜΣ-ΑΠΘ και 
- Άρης Μπαζμαδέλης, υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης, των Συλλογών και των Αρχείων του ΤΜΣ-ΑΠΘ.
Στην Επιστημονική Ημερίδα θα συμμετέχουν επίσης το Μουσικό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών υπό τη διεύθυνσης της Εριφύλης Δαμιανού, διδάσκουσας του Τμήματος και οι πιανίστες Άγγελος Ποιμενίδης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος. Θα ερμηνευθούν έργα των Boris Papandopulo, Dinu Lipatti, Ion Hartulari, Βασιλείου Θεοφάνους, Grigore Ventura, Ioan Procopiu, Dimitrie Voreas, Marie Chefaliady-Taban και Calliope Zographos. Τα έργα προέρχονται από το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου και παρουσιάζονται σε Α' εκτέλεση. 



Στο Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, που έχει ενοποιηθεί με το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του Γιώργου Κωνστάντζου, μουσικολόγου-ερευνητή, αποτυπώνεται η συνολική καταγραφή και τεκμηρίωση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των 195 Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών έντεχνης (λόγιας) μουσικής, που έζησαν σε ολόκληρη την περιφέρεια της βαλκανικής χερσονήσου, από τις αρχές του 17ου, έως και τον 20ό αι. Είναι καρπός πολυετούς, ενδελεχούς και κοπιώδους έρευνας της ερευνητικής ομάδας Κωνστάντζου-Ταμβάκου-Τρικούπη, που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο με τις σημερινές 10 κρατικές οντότητες. Ως γνωστόν το ελληνικό στοιχείο (ελληνόφωνο και βλαχόφωνο κυρίως) ήταν διάσπαρτο αλλά ισχυρό σε περισσότερες από 300 πόλεις και κοινότητες, από την Κροατία έως φυσικά τη δυτικά του Βοσπόρου Τουρκία με την Κωνσταντινούπολη. Με τη χρήση πολλών διαφανειών και επιλεγμένων οπτικών και ηχητικών παραδειγμάτων αλλά και με την παράθεση πληροφοριών καταδεικνύεται αυτή η ισχυρή μουσική και καλλιτεχνική παρουσία, ποσοτικά και ποιοτικά, της ομογένειας στις βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, σε μικρή έκθεση στους χώρους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, θα παρουσιαστεί υλικό σχετικό με τη συνθετική δημιουργία Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών των Βαλκανίων. Το υλικό που θα εκτεθεί προέρχεται κυρίως από τη συλλογή του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου. 
Την οργάνωση της Επιστημονικής Ημερίδας έχουν αναλάβει οι Σοφία Τσοπάνη, Γιώργος Σακαλλιέρος και Άρης Μπαζμαδέλης με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου.

Η σύνθεση "Marche Turque" για πιάνο (1895;) της ελληνικής καταγωγής συνθέτριας,
πιανίστριας και μουσικοπαιδαγωγού Μαρίας Κεφαλιάδη-Ταμπάν (1863-1932)
θα ερμηνευθεί στην επιστημονική ημερίδα για τη λόγια μουσική των Ελλήνων
και ελληνικής καταγωγής μουσουργών στα Βαλκάνια
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ (Κραϊόβα, 1875-μ.1935)
Ένας από τους 195 Έλληνες μουσουργούς στα Βαλκάνια, άγνωστος στην Ελλάδα.
Το εξώφυλλο του Presto rumeno για πιάνο, αφιερωμένο στον Έλληνα συμπατριώτη
και φίλο του και γνωστό τενόρο της εποχής Δημήτριο Κουταβά.

Διαβάστε μια σημαντική συνέντευξη του Θωμά Ταμβάκου στην Τίνα Βαρουχάκη στο Μουσικό Διαδικτυακό Περιοδικό TAR
Δείτε μια ομιλία του Θωμά Ταμβάκου για τους Έλληνες μουσουργούς των Βαλκανίων, 17ος-20ος αι. στο blod.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails