Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΑΣΑΝ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ


Από τον εκδοτικό οίκο Brepols, στη σειρά Studia Traditionis Theologiae εκδόθηκε η διατριβή της Crystal Lynn Lubinsky (Univercity of Edinburgh, 2012), με κεντρικό θέμα τις γυναίκες που μόνασαν μεταμφιεσμένες σε άνδρες. 
H καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Ν. Αμοιρίδου, σε σχετική βιβλιοπαρουσίαση της παραπάνω διατριβής, καταλήγει ως εξής: 
«Οι Βίοι αγίων, γενικώς, τις τελευταίες δεκαετίες μελετώνται συχνότερα με βάση τις νέες μεθόδους έρευνας και προσεγγίζονται από πολλές, σύγχρονες οπτικές. Με τη διάδοση που γνωρίζουν οι gender studies, είναι αναμενόμενο οι Βίοι των γυναικών που μόνασαν μεταμφιεσμένες σε άνδρες να ανασύρονται από την αριθμητική τους μοναξιά και να γίνονται αντικείμενο μελετών με πολυάριθμες αφετηρίες. Στην ελληνική βιβλιογραφία, εκτός από τη μεταπτυχιακή μελέτη της Ευγενίας Ζούκοβα, Μονάστριες που ασκήτεψαν σε ανδρικά μοναστήρια. Ήγουν Όσιες γυναίκες οπού άθλησαν με ανδρική μοναχική ενδυμασία, Αθήνα 2006 [Εκδ. Αρμός, Υμναγιολογικά κείμενα και μελέτες, 10], η συγκεκριμένη παράδοση δεν έχει μελετηθεί. Αντίθετα, η ξενόγλωσση βιβλιογραφία αριθμεί ήδη σημαντικό αριθμό σχετικών δημοσιεύσεων. Το εδώ παρουσιαζόμενο ενδιαφέρον έργο της Crystal Lynn Lubinsky συνεισφέρει θετικά κυρίως στη διακειμενική γραμματειακή προσέγγιση των Βίων ενός μέρους από τον συνολικό γνωστό αριθμό των γυναικών που μόνασαν ως άνδρες, αυτών που μόνασαν στην περιοχή της Σκήτης (Αίγυπτος) μεταξύ 5ου και 7ου αιώνα. Αναμφίβολα οι συγκεκριμένοι Βίοι προσφέρουν και προσφέρονται για πολλές ακόμη, συνθετικές και πολυεπίπεδες προσεγγίσεις.» 

Crystal Lynn Lubinsky

Παραθέτουμε στη συνέχεια την βιβλιοπαρουσίαση της καθηγήτριας Ευαγγελίας Αμοιρίδου. 


1 σχόλιο:

διογενης -ε.μ. είπε...

Ενδιαφέρουσα διατριβή, μαθαίνεις και κάτι διαφορετικό, αφού για τους περισσότερους θεολόγους αυτή η θεματική είναι παντελώς άγνωστη περιοχή!
Μακάρι να ακολουθήοσυν και άλλες τετοιες μελέτες!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ -Ε.Μ.

Related Posts with Thumbnails