Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ


Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η νέα εκδήλωσή μας στο πλαίσιο του κύκλου «Πατρινοί συνθέτες – Πατρινοί ποιητές», που διοργανώνουμε ως Καλλιτεχνικό Σύνολο «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ» στο AN ART στην Πλάκα, στις 8.30 το βράδυ. 
Θα διαβάσουμε και ποιήματα του Αντώνη Σκιαθά. Ποιήματα από τις παλαιότερες συλλογές: «Φαντασιώσεις ενός οδοιπόρου» (1996), «Χαίρε αιώνα» (2002) και από την νεότατη «Ευγενία», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πικραμένος το 2016. Η συλλογή παρουσιάστηκε πριν ένα μήνα με επιτυχία στην Αθήνα – στο Polis Art Café – και τώρα ποιήματα απ’ αυτή την συλλογή θα διαβάσουμε στην εκδήλωση της Δευτέρας.
Όπως γράφτηκε εύστοχα από την Ελένη Χωρεάνθη: «ο ποιητής μέσα σε τούτη τη συλλογική έκδοση των ποιημάτων του αποπειράται να ιστορήσει ποιητικά και να κλείσει τον ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό βίο των Ελλήνων παράλληλα με της δικής του γενιάς την περιπέτεια.» 

Η Μοναξιά του Νικολάου Καρούζου 
Ο Νίκος Καρούζος µιλούσε συχνά για τη ζωή όπως άκουγαν τα πουλιά τους ανέµους. 
Ο Εντγκάρ Ντεγκά µιλούσε πολύ καλά για το σώµα και σίγουρα για τη ψυχή των χορευτριών του στη λίµνη των κύκνων. 
Αφύλαχτη είναι η ψυχή όταν τη βρίσκει ο βοριάς της µοναξιάς έγραφε κάπου σε ένα µάρµαρο ο Γιαννούλης Χαλεπάς. 
Όσο υπάρχει Ιόνιο, Αιγαίο, Άθως, δεν πρόκειται να χαθούµε ανέφερε ο παππούς Οδυσσέας Ανδρούτσος και επανέλαβε µε τον τρόπο των βυζαντινών Ελλήνων ο Νικόλαος Καρούζος: Ήξερα για το πώς και το γιατί των ύµνων για τους αγέρηδες των πελάγων των Ελλήνων. 
Με αυτούς, είπε ο Γιάννης Τσαρούχης, ας κεντήσουµε και πάλι τις σηµαίες των ερώτων µας. 


Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με μεταπτυχιακή προσέγγιση στη συντήρηση έργων τέχνης. Έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία του, μεταξύ αυτών και 10 ποιητικές συλλογές, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες. Είναι μέλος της εταιρίας συγγραφέων. Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Ελίτροχος» στη δεκαετία του ’90. Μέλος του δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης στη δεκαετία του 2000. Άρθρα και δοκίμιά του για την ποίηση, τη λογοτεχνία και την ιστορία έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (2011 – 2012). Διαχειρίζεται το ιστορικό αρχείο Α.& Ε. Σκιαθά. Επιχειρεί στην Πάτρα με τον πολυχώρο πολιτισμού Επίκεντρο και έχει βραβευθεί πανευρωπαϊκά για την ποίησή του στην Πίζα της Ιταλίας. Έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται το «Γραφείον Ποιήσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails