Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

"ΣΑΒΒΑΤΑ ΔΙΧΩΣ ΜΥΘΟ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΟΓΑΡΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ


Το όντως εμβληματικό βιβλίο «Σάββατα δίχως μύθο» του Κώστα Λογαρά, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1990 (εκδόσεις Ρόπτρον, Αθήνα) και επανεκδόθηκε στις μέρες μας από τις εκδόσεις «Το Δόντι» (χορηγός της έκδοσης είναι η Γέφυρα Α.Ε.) σε μια σύγχρονα σχεδιασμένη έκδοση, που περιλαμβάνει επιπλέον εικαστικές δημιουργίες 23 καλλιτεχνών με την επιμέλεια της Γκαλερί Cube. 
Η πρώτη έκδοση περιλάμβανε στο τέλος ένα "Οδοιπορικό στα υλικά μιας πόλης", ήτοι ένα φάκελο με φωτογραφίες της Πάτρας, των Αλέξη Γκλαβά και Μάκη Σταματάτου.


Η δεύτερη έκδοση πρωτοπορεί καθώς προκαλεί πρωτότυπες δημιουργίες που υπομνηματίζουν ή αφορμώνται από τα "Σάββατα δίχως μύθο". Μια ιδέα του μουσειολόγου Ξενοφώντα Παπαευθυμίου, που αποδεικνύεται ευφάνταστη και λειτουργική. 
Είναι αλήθεια ότι χωρίς υπερβολές και εντάσεις, αλλά με διεισδυτική και λυρική ματιά, ο Λογαράς χαρίζει στην Πάτρα μια ξεχωριστή περιπλάνηση στα ίχνη της ιστορίας της, στα σημάδια των σύγχρονων κατοίκων της, στους δρόμους και τις φωνές της πόλης. Και νομίζω πως απενοχοποιεί πολλούς για την σχέση τους με την πόλη. 
Γράφει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στον πρόλογο της δεύτερης έκδοσης: «Νόμιζα ότι με τα “Σάββατα δίχως μύθο” είχα ξοφλήσει τους προσωπικούς λογαριασμούς μου με την πόλη. Ότι μ’ αυτό το οδοιπορικό είχε τελειώσει η κουβέντα μου μαζί της.Τριάντα χρόνια αργότερα, διαπιστώνω ότι τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί, Γιατί ποτέ, κανένας δεν κατάφερε να κλείσει τους λογαριασμούς με το γενέθλιο τόπο, να ξεδιαλύνει σχέσεις που κρατούν για πάντα και χτίζονται με τα πιο στέρεα υλικά: την ανερμήνευτη έλξη και την οδυνηρή απώθηση…». 
Ο Κώστας Λογαράς, όμως, ζει στο σήμερα. Γι' αυτό σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν διστάζει να τα πει έξω από τα δόντια για την Πάτρα του σήμερα, που είναι ζήτημα αν ακόμα έχει τον μύθο που της ύφανε στα "Σάββατα δίχως μύθο". Λέει επί λέξει:
"Είτε εξαιτίας της πτώχευσης είτε άλλων συγκυριών, η Πάτρα σέρνεται. Βρόμικη κι ασήμαντη. Δίχως Οραμα. Βλέπω την πόλη να ξαναπαίρνει το θλιβερό ύφος επαρχίας. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η ανάπτυξη της πόλης απαιτεί ευφάνταστο νου όχι κλειστοφοβική αντίληψη και κρατικίστικη λογική."
Ανεξάρτητα από τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα, τα "Σάββατα δίχως μύθο" μας καλούν αενάως στην ονειρική Πάτρα, 


Στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου "Πατρινοί συνθέτες - Πατρινοί ποιητές", που πραγματοποιήσαμε στις 26 Νοεμβρίου 2016 στο AN ART στην Πλάκα, ο Κώστας Λογαράς ήρθε από την Πάτρα στην Αθήνα και έκλεισε την βραδιά, διαβάζοντας δύο αποσπάσματα από τα "Σάββατα δίχως μύθο".
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια φωτογραφίες των εικαστικών έργων που συνοδεύουν τη νέα έκδοση, καθώς και βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης με τα έργα αυτά στην Γκαλερί Cube.
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails