Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΤΡΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Τρείς πατριάρχες της Συρίας απευθύνουν, με σχετικό κείμενο στα αγγλικά που υπέγραψαν στις 23 Αυγούστου 2016 στην Δαμασκό, έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα και κυρίως στις χώρες που εμμέσως ή αμέσως εμπλέκονται, για λύση στο Συριακό πρόβλημα, το οποίο έχει ως συνέπεια την συνεχιζόμενη δυστυχία του Συριακού λαού. 
Ζητούν να ληφθούν έκτακτα μέτρα και αποφάσεις συνετές και συμβατές με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να γίνει άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας. Επιπλέον κάνουν λόγο για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, για ανθρωπιστική βοήθεια σε αποκλεισμένες πόλεις ή συνοικίες για λύση πολιορκίας σε γειτονιές ή συνοικίες. 
Το κείμενο υπογράφουν ο Ελληνορθόδοξος πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι’, ο Συρορθόδοξος (συροϊακωβίτης) πατριάρχης Ιγνάτιος Εφραίμ Β΄ και ο Γρηγόριος Γ’, πατριάρχης Αντιοχείας για τους Μελχίτες Ελληνοκαθολικούς (ουνίτες). 


Άρα – πολύ σωστά – ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης σαρκώνει το κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο. Προς τι, λοιπόν, οι τάχα και αντιρρήσεις του για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο; Αυτό που αποφασίστηκε στην Σύνοδο, το Πατριαρχείο Αντιοχείας το κάνει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να το κάνει, δηλαδή την διαχριστιανική συνεργασία για μείζονος σημασίας θέματα. 
Όπως ακριβώς αναφέρεται στο άρθρο 23 του σχετικού κειμένου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: «… ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία θεωρεῖ σημαντικόν ὅπως ὅλοι οἱ Χριστιανοί, ἐμπνεόμενοι ὑπό τῶν κοινῶν θεμελιωδῶν ἀρχῶν τοῦ Εὐαγγελίου, προσπαθήσωμεν νά δώσωμεν εἰς τά ἀκανθώδη προβλήματα τοῦ συγχρόνου κόσμου, μίαν ὁλοπρόθυμον καί ἀλληλέγγυον ἀπάντησιν, βασιζομένην εἰς τό πρότυπον τοῦ ἐν Χριστῷ καινοῦ ἀνθρώπου.» 
Το ενδιαφέρον είναι ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν αποκλείει από την διαχριστιανική συνεργασία ούτε τους Ουνίτες, που αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. 
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτές τις μέρες ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης επισκέπτεται Ορθόδοξες Εκκλησίες (της Πολωνίας αρχικά και της Κύπρου από σήμερα), οι οποίες συμμετείχαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails