Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙ ΜΠΟΓΡΗ


Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το βράδυ, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι. 
Η μέτζο σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη και η πιανίστα Βίκυ Στυλιανού ερμήνευσαν τραγούδια του συνθέτη από τους κύκλους: Ρωμαϊκή Αγορά, Αντικατοπτρισμοί, Ματωμένος Γάμος, Μεγάλος Ερωτικός, Πορνογραφία, Μύθοι μιας γυναίκας. 
Η επεξεργασία των τραγουδιών για φωνή και πιάνο έγινε από τη Βίκυ Στυλιανού, η οποία ερμήνευσε και αποσπάσματα από τα περίφημα πιανιστικά έργα του Χατζιδάκι "Ιονική Σουίτα" και "Για μια μικρή λευκή αχιβάδα". 
Η απόδοση των τραγουδιών του Χατζιδάκι για φωνή και πιάνο είναι μια προσέγγιση την οποία είχε επιλέξει από νωρίς ο ίδιος ο συνθέτης. Όσο προχωρούσε στην ηλικία τόσο περισσότερο τον ενδιέφερε αυτή η …γυμνή έκφραση των τραγουδιών του. 
Άρα οι δύο κυρίες που απολαύσαμε ήταν σίγουρα μέσα στο χατζιδακικό πνεύμα εξ αρχής. Πόσο μάλλον που η επεξεργασία για φωνή και πιάνο από την Βίκυ Στυλιανού ήταν κυριολεκτικά αριστοτεχνική! Πέρα ως πέρα χατζιδακική, με πινελιές που σχηματίζονταν στ’ ακροδάχτυλα της Βίκυς Στυλιανού, η οποία έπαιξε ζωγραφίζοντας. Ήταν άλλωστε η ίδια επιλογή του Χατζιδάκι για την Ορχήστρα των Χρωμάτων. 
Η Βίκυ Στυλιανού έχει κάνει εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις τραγουδιών του Χατζιδάκι και για ορχήστρα, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Πάτμο και στην Κύπρο υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά. Είναι …μαέστρος στην επεξεργασία, γιατί μένει πιστή στο πνεύμα του Χατζιδάκι, εμπλουτίζοντάς το λιτά – ας μου επιτραπεί η αντίφαση – θα έλεγα. 
Η συνύπαρξη Στυλιανού και Μπόγρη ήταν σίγουρα ευτυχής και – ευτυχώς! - ο κ. Χρήστος Ζουλιάτης αποτύπωσε και δημοσίευσε κάποιες εξαιρετικές στιγμές της βραδιάς σε βίντεο, που παραθέτουμε στη συνέχεια. 
Να σημειώσουμε ότι την συναυλία οργάνωσαν το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών (Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου). 
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ (Ε.Μ.) είπε...

Ήταν και οι δύο υπέροχες!

Διογένης/Ε.Μ.

Related Posts with Thumbnails