Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Ο ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ" ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Φωτογραφίες: Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας

Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος παρουσίασε την εκδήλωση: "Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι". 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι και περιλάμβανε διάλεξη του Παναγιώτη Ανδριόπουλου και μουσικό μέρος στο οποίο η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και η Βίκυ Στυλιανού στο πιάνο, ερμήνευσαν τραγούδια του G. Mahler, της Alma Mahler και του Μάνου Χατζιδάκι. 
Ο ομιλητής ανέδειξε την μουσική σχέση που είχε ο Μ. Χατζιδάκις με τον μεγάλο αυστριακό συνθέτη, μέσα από μαρτυρίες του ίδιου του συνθέτη, του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, του μουσικολόγου Μάρκου Δραγούμη, της Καίτης – Κασιμάτη – Μυριβήλη, υπεύθυνης του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας την μεταπολεμική περίοδο και με την παρουσίαση ανέκδοτου υλικού (ραδιοφωνική εκπομπή του Χατζιδάκι για τον Μάλερ κ.α.). 


Η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και η διακεκριμένη πιανίστρια Βίκυ Στυλιανού καθήλωσαν το πολυπληθές κοινό με την ερμηνεία τους στα τραγούδια του Γκούσταβ και της Άλμα Μάλερ, κλείνοντας το μουσικό μέρος με το εξαίσιο τραγούδι του Χατζιδάκι «Κραυγές για ενός αγγέλου μνήμη» - Ένα τανγκό για την Άλμα Μάλερ, σε διασκευή για φωνή και πιάνο της Βίκυς Στυλιανού. 
Την αφίσα και το powerpoint της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Ιωάννης – Πορφύριος Καποδίστριας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο φιλόλογος Μανόλης Χατζηγιακουμής, ο μουσικογράφος και ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος, η Υπεύθυνη της Μουσικής Βιβλιοθήκης, μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου, η Διευθύντρια του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Αμαλία Μαυροϊδή, η Σύμβουλος Επικοινωνίας Ζέττα Ζάχου, ο Παναγιώτης Μακρυγιάννης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πατρέων Πρωτευούσης, η Έφη Μπακοπούλου, στέλεχος του ΥΠΕΞ, και πολλοί μουσικοί και φιλόμουσοι. 
Την διάλεξη κάλυψε το διαδικτυακό κανάλι blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails