Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΥΤΗ


Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων με άξονα την ποίηση και την λογοτεχνία ευρύτερα, και με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ποίησης (21.3) οργάνωσε στις 29 Μαρτίου 2014 εκδήλωση-αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με κεντρικό θέμα: «Η ιερότητα στον Ελύτη». 
Τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου π. Βασίλειος Χριστοδούλου, αναφερόμενος στα στοιχεία εκείνα που καθιστούν παγκόσμια μοναδικό το έργο του Ελύτη. Την προσπάθειά του για ανάδειξη της διαύγειας και καθαρότητας του υλικού κόσμου και της μεταφυσικής τους αντιστοίχισης, μαζί με την αγωνία του για την Αλήθεια και το Αιώνιο. «Στην ποίησή του, ιχνηλατείται, από πεινασμένους για ουρανό αναζητητές, το Μυστήριο, η διαισθητική μας προσέγγιση στο αντιφέγγισμα της αιωνιότητας που συντηρεί τον χρόνο. Ο Ελύτης ανασυνθέτει την βαθύτερη πραγματικότητα της ανθρώπινης ζωής» ανάφερε χαρακτηριστικά ο π. Βασίλειος. 


Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ποιήτρια, συγγραφέας δοκιμιογράφος και σύντροφος του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αναδεικνύοντας με τρόπο μοναδικό την ιερότητα που διαχέεται σε όλο το σώμα του ποιητικού έργου του Ελύτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο Ελύτης, εμφανίζοντας μέσα στην ποιητική λειτουργία το δικό του δακτυλικό και υπαρξιακό αποτύπωμα αποκαλύπτει ταυτόχρονα και πτυχές του θείου μέσα του ή καλύτερα του τρόπου πρόσληψης του θεού απ΄ τον ίδιο. Με τη δύναμη μιας ζώσας παιδικότητας στο κείμενο ‘’Πρώτα Πρώτα η ποίηση’’ γράφει πως έχει συλλάβει τη μορφή του ανάμεσα σε μια θάλασσα που ξεπροβάλλει από το ασβεστωμένο τοιχάκι μιας εκκλησιάς. Σ΄ αυτήν την εικόνα οργανικό ρόλο παίζει η αποτίμηση του χρόνου στην προβολή της στιγμής ‘’μια στιγμή τύχης που αγωνίζομαι να αιχμαλωτίσω και της στήνω καρτέρι με λόγια ελληνικά’’». 
Η ομιλήτρια διεξήλθε πολλά έργα του ποιητή και με την μοναδική χροιά της φωνής και την ποιητική της απαγγελία καθήλωσε για μία και πλέον ώρα την κατάμεστη (κυρίως από νέους) αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, με παρουσίαση τραγουδιών σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και σύνθεση Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Παπαθανασίου κ.α. από την Αναστασία Χατζηπαύλου στο τραγούδι και τον Σπύρο Λούκο στο πιάνο. 


Την εκδήλωση έκλεισε ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, Μέριμνας και Πολιτισμού της Αρχιεπισκοπής και Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Ε. ευχαριστώντας τόσο την ομιλήτρια όσο και τους συντελεστές της όλης εκδήλωσης, εκφράζοντας και τις ευχαριστίες του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την όλη προσπάθεια, «προσπάθεια» που όπως χαρακτηριστικά ανάφερε «ξαναφέρνει την Εκκλησία στο προσκήνιο των Πολιτιστικών δρώμενων και ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας μιας ιλιγγιώδους πολιτιστικής παρακαταθήκης αλλά, της Εκκλησίας, με την κάθε μορφής τέχνη και σύγχρονη πολιτιστική έκφραση».
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο διαδικτυακό κανάλι intv

1 σχόλιο:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ @ Ε.Μ. είπε...

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για τη σχέση του Ελύτη με το ιερό στο σύνολο του ποιητικού του έργου!
Και ο λόγος της κ. Ηλιοπούλου νομίζω πως είναι καθηλωτικός, αφού πρωτίστως είναι βιωματικός.
Να μην παραλείψουμε να πούμε πως και ο λόγος του
π. Βασιλείου είναι συναρπαστικός!

Τώρα, η κ. Χατζηπαύλόυ σε αρκετά μέρη των τραγουδιών νομίζω πως παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες! Πάντως και η δική της παρουσία χαρίζει στην όλη εκδήλωση μία ξεχωριστή νότα, αν και λίγο αδύναμη!
Δεν πειράζει, όλα έχουν, όμως, την ομορφιά τους!

Διογένης/Ε.Μ.

Related Posts with Thumbnails