Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ (ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ)


Πριν λίγο καιρό ο γνωστός φιλόλογος Μανόλης Χατζηγιακουμής εξέδωσε (Κέντρο Ερευνών και Εκδόσεων 2012) μια ακόμα σημαντική σειρά, στο πλαίσιο των ηχογραφήσεων εκκλησιαστικής μουσικής, που πραγματοποιεί εδώ και τριάντα χρόνια.
Το Ειρμολόγιο των Καταβασιών του Πέτρου Πελοποννησίου, το οποίο έχει εκτελεσθεί ολόκληρο (1990-1991) κατά την α΄ έντυπη εκδοχή του (Κων/πολη 1825) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο Βαλληνδρά (†2008). Αποτελείται από εννέα (9) ψηφιακούς δίσκους (CD) και έχει ταξινομηθεί ως Σώμα Τέταρτο στη Σειρά «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μου­σικής»


Σήμερα αναρτούμε εδώ ένα ηχητικό δείγμα αυτού του σπουδαίου έργου. Πρόκειται για την ε' ωδή του αποψινού τριωδίου, δηλ. του κανόνα του όρθρου της Μ. Παρασκευής "Προς σε ορθρίζω" (ηχ. πλ. β'). 
Γράφει ο Μανόλης Χατζηγιακουμής για την ερμηνεία του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου στους κανόνες της Μ. Εβδομάδος (cd αρ. 5): 
"Οι Καταβασίες (και τα Τροπάρια) του Κανόνα (Τριωδίου) της Μ. Δευτέρας Τω την άβατον ηχ β΄ χρωματικός (CD 5o, αρ. 1), από τα ωραιότερα και δυσκολότερα, ρυθμικά και μετρικά, μέλη (όπως και οι υπόλοιποι Κανόνες της Μ. Εβδομάδας): σε ήπιους και μελωδικούς τόνους, αφηγηματικό ύφος, ισοτονική σχεδόν διατύπωση, χωρίς υψίτονες εξάρσεις, όπως απαιτεί άλλωστε ο τρόπος και το ήθος της ημέρας στην οποία ψάλλεται. Και στην εκτέλεση αυτή είναι έκδηλη η απόλυτη κατοχή των εκφραστικών μέσων, κυρίως όμως η έντονη συνείδηση του ρυθμικού σχήματος και η αποτύπωση του ειδικού μελικού χρωματικού φάσματος. Εξαίρεται ακόμη στις Καταβασίες αυτές η ευφωνία, η διαύγεια του ηχοχρώματος και η επιβλητική βαθύφωνη απόδοση. Ένα από τα πολύ γνωστά λειτουργικά μέ­λη αναδεικνύεται λαμπρά στην εξαιρετική σε ύφος και διατύπωση πεποικιλμένη σύνθεση του Πέτρου Πελοποννησίου και στην ανεπανάληπτη, και ιστορική, βιωματική εκτέλεση του μητροπολίτη Νικοδήμου Βαλληνδρά".Αξίζει, αγαπητοί συνοδίτες, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων του Μανόλη Χατζηγιακουμή, η οποία πριν λίγες μέρες ξεκίνησε το ταξίδι της στο διαδίκτυο, και αποτελεί αληθινό Ταμιείον για την εκκλησιαστική μουσική της κατά ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας. 
[Οι φωτογραφίες στο βίντεο που δημοσιεύουμε εδώ προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Μαρόπουλου]. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails