Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ ΘΑ ΟΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Το ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Ελλάδας υποδέχεται στην Πάτρα την Τετάρτη 15 Μαϊου μια μεγάλη προσωπικότητα, τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ. 
Ο Μανόλης Κορρές θα αναπτύξει ένα σημαντικό θέμα: «Στεγασμένοι χώροι μουσικής της Αρχαιότητας: το Ηρώδειο».   
Στην ομιλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί, στις 15 Μαϊου στην Αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Τριών Ναυάρχων 40, στις 19.30, θα παρουσιασθούν ζητήματα της ιστορίας, της λειτουργίας και της κατασκευής των Ωδείων. Μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε και το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Την ομιλία αυτή έκανε για πρώτη φορά ο Μ. Κορρές στο στο Megaron Plus τον περασμένο χρόνο. 
Ο Μανώλης Κορρές, είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι ο άνθρωπος πού συνέδεσε κυρίως το όνομά του με την αναστήλωση του Παρθενώνα, του μυθικού αυτού μνημείου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι Δρ. Μηχ. ΕΜΠ., PH.D. h.c. FU., Berlin.

Συμμετείχε στα Έργα της Ακροπόλεως (1975, 1983-1999), στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (2000-2005), στα έργα του Διονυσιακού Θεάτρου (1981-1982), στη μελέτη και αποκατάσταση δύο αρχαίων ναών στη Νάξο (Πανεπιστήμιον Αθηνών- TUMunchen, 1976 κ.ε), του Κάστρου του Πυθίου (στον Έβρο, 1974 κ.ε.) του ναού του Απόλλωνος στη Μητρόπολη παρά την Καρδίτσα (1999 κ.ε.). 
Έχει μελετήσει: ρωμαϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη, βυζαντινά και νεώτερα μνημεία στη Μάνη, το ναό της Παναγίας Γοργοεπηκόου, τη Στοά του Ευμένους, το Μνημείο του Φιλοπάππου, τις κοιλαδογέφυρες του ρωμαϊκού υδραγωγείου και το ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, αρχαία και χριστιανικά μνημεία στην Αμοργό, ιωνικά κιονόκρανα γενικώς (στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, 1976-1977), τα μεγάλα ναόσχημα ταφικά μνημεία της Ετρουσκικής Νεκροπόλεως της Norchia (με τον M. Kreeb, 1990), το Μαυσωλείου του Θευδέριχου στη Ραβέννα, διάφορες μηχανικές κατασκευές κ.α. 
Έχει λάβει υποτροφίες (Υπ. Παιδείας, DAAD, DAI, PrincetonUniversity, Fulbright, AlexandervonHambolt) και τιμητικές διακρίσεις (Χάλκινο Μετάλλιο Ακαδημίας Αθηνών, Αργυρούν Μετάλλιο Academied’ Architecture, Paris, Ταξιάρχης Τάγματος του Φοίνικος), είναι μέλος επιστημονικών εταιριών, έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχει συγγράψει 13 βιβλία και 100 επιστημονικά άρθρα και έχει επίσης δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχέδιά του έχουν εκτεθεί σε 9 ατομικές και 7 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Να σημειώσουμε ότι στη σειρά των διαλέξεων του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και οι εξής ενδιαφέρουσες διαλέξεις:
10 Απριλίου 2013
Μιχάλης Πετρόπουλος: "Ο βιοτεχνικός χαρακτήρας στην ρωμαϊκή Πάτρα. Σκοπός η κατάδειξη της διαχρονικής σχέσης της Πάτρας με τον δευτερογενή παραγωγικό τομέα και οι νέες προοπτικές της".
24 Απριλίου 2013
Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου: "Εισαγωγή στην ιστορική διάσταση της πόλεως. Πολεοδομία και κοινωνικοπολιτικά συστήματα. Σχέση του πολίτη με την πόλη". 
Ελεάννα Χωρίτη: "Πράσινο συνυφασμένο στη δόμηση. Παραδείγματα σε αστικό τοπίο και την ύπαιθρο. Απόψεις για ουσιαστική παρέμβαση στην όψη της πόλεως."


Παραθέτουμε εδώ την εκπομπή «Πρόσωπα και απόψεις» που προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές μιλάει στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.
- Διαβάστε, επίσης, εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Μανόλη Κορρέ στη Σόνια Ζαχαράτου και δείτε το Παρασκήνιο της ΕΤ1 το αφιερωμένο στον Μανόλη Κορρέ. Λέει χαρακτηριστικά:
"...με συγκινεί καθετί που μπορώ να φτάσω μέσα από τη ζώσα μνήμη. Καθετί που από παιδί θυμάμαι, που άκουσα από τους γονείς και τον παππού μου. Με συγκινούν αυτά που μπορεί να φτάσει κανείς, καλύπτοντας προς τα πίσω τα κενά, από γενεά σε γενεά...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails