Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ


Με αφορμή την ...καταιγίδα λειτουργιών, αγρυπνιών, παρακλήσεων και δεήσεων "υπέρ φωτισμού των μαθητών" για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, που προβάλλουν και τελούν οι περισσότερες Μητροπόλεις, σας παραπέμπουμε, αγαπητοί συνοδίτες, σε δύο παλαιότερα (πέρασαν τέσσαρα χρόνια!) κείμενα της Ιδιωτικής Οδού για το θέμα.
Στο κείμενό μας αυτό αναφερόμαστε στην ...άλλη προσέγγιση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο θέμα:
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όχι μόνο δεν τέλεσε ειδική Θ. Λειτουργία για τους μαθητές, όπως έκανε ο προκάτοχός του και το παράδειγμα εκείνου μιμούνται σήμερα πολλοί ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά στο μήνυμά του προς τους μαθητές καινοτομεί, τουλάχιστον! Όχι μόνο δεν τους εύχεται «Καλή επιτυχία», αλλά τους καλεί να μην παγιδευτούν «στη λογική της «αποτυχίας» ή της «επιτυχίας». Κάθε αποτέλεσμα αντιμετωπίστε το ως πρόκληση. Ως κάλεσμα για νέα αρχή, για αλλαγή πορείας».
Ολόκληρο το κείμενο διαβάστε εδώ.
Το δεύτερο κείμενο που σας παραπέμπουμε είναι του φιλολόγου - θεολόγου και μεταφραστή Roni Bou Saba, με τίτλο: Οι "μαγικές" λειτουργίες για τις Πανελλαδικές.
Ο Roni Bou Saba ξεκινά το ...αιρετικό κείμενό του με Πάπισσα Ιωάννα:
Il y a bien de différence entre rire de la religion, et rire de ceux qui la profanent par leurs opinions extravagantes (Pascal, Lettres 11). 
Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινά η Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη, και ελπίζω να είναι κατανοητά τοις πάσι. Και όμως τα επαναλαμβάνω: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ειρωνείας της θρησκείας και της ειρωνείας εκείνων που τη βεβηλώνουν με τις εξωφρενικές απόψεις τους».
Η συνέχεια του κειμένου εδώ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με τοσα ΤΕΙ και ΑΕΙ που εχουν ξεφυτρωσει σε καθε ρωτευουσα νομου και κωμοπολη καμια φορα μαλλον χρειαζεται αγρυπνια για να μην περασει καποιος . Το να περασεις ειναι το ευκολο . Αυτοι οι αγυρτες ομως - γιατι οποιος κανει ακολουθιες για να περασει καποιος τις εξετασεις αγυρτης ειναι εστω και αν δεν το κατανοει ουτε ο ιδιος - μπορουν να εγγυηθουν οτι θα κανουν καμια μαγικη ακολουθια για να γλυτωσουν την ανεργια ολοι οι εισερχομενοι στα ΤΕΙ και ΑΕΙ οταν αποφοιτησουν ; Εδω τους θελω .Εδω βεβαια εχω δει να κανουν αγιασμο σε αυτοκινητα με ανοιγμενο καπω , αλλα κανεις μπεκρης οδηγος δεν γλυτωσε τρακαρισμα οσο αγιασμο και να εφαγε το αμαξι του . Οπως κανενα μαγαζι δεν γλυτωσε λουκετο επειδη την πρωτη μερα ηρθε ο παπας με την αγιαστουρα . Απο τοτε που εγινε η περιφημη στροφη προ την Ορθοδοξια - αρχες 90ς ταυτοχρονα με τα ιδιωτικα καναλια και τα rave χαπια γνωστα και ως κουμπια - οι ακολουθιες της εκκλησιας θεωρηθηκαν απο τους περισοτερους σαν μια μαγικη τελετη μια δυο φορες τον χρονο κατι σαν τα βουντου που βλεπουμε στα ντοκυμαντερ . Δυστυχως . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει την άποψη του, σχετικά με τον τρόπο που η Εκκλησία παρεμβαίνει στο καθημερινό γίγνεσθαι. Το βλέπουμε και τώρα, με την ανυπαρξία αντιλόγου, στις εξουθενωτικές ενέργειες των κυβερνώντων, κατα του λαού, (δηλαδή του Πληρώματος της Εκκλησίας).
Ο άλλος κύριος όμως, μάλλον ακολουθεί το γνωστό τρίκ "Για να ασχολούνται όλοι με σένα, και να γίνεις γνωστός, ο καλύτερος τρόπος είναι : πρόκληση - πρόκληση - πρόκληση".

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι πάντως που η Εκκλησία στην Ελλάδα "εύχεται και προσεύχεται.." για αύξηση της στρατιάς των ανέργων πτυχιούχων...! δεν λέω γιά αιώνιους φοιτητο-σπουδαστές..αυτοί βαίνουν προς τακτοποίηση..!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Σύναξη των πιστών, για να προσευχηθούν για κάποιο θέμα, είτε αφορά αυτούς είτε άλλους, είναι καλό πράγμα.
Εφ όσον συνάγονται στο Ονομα του Χριστού, ο Χριστός ευρίσκεται εν μέσω αυτών !

Related Posts with Thumbnails