Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΑΛΛΑ...

Οι μακαριστοί Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β', Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος, Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος - Από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στην Πάτρα τον Ιούνιο (19-20) του 1992

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις αρχές Ιουνίου, θα αφιχθεί στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Το επίσημο πρόγραμμα της επισκέψεως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό στις λεπτομέρειές του. 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πατριάρχης Κύριλλος θα επισκεφθεί την Αθήνα, την Κέρκυρα, και διά της Θεσσαλονίκης το Άγιον Όρος. 
Ο Σταύρος Τζίμας έγραψε σε σχετικό άρθρο του ότι και άλλες περιοχές της χώρας θα ήθελαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Ρώσου Πατριάρχη ένεκα θρησκευτικού τουρισμού. Και αναφέρει ενδεικτικά την Αλεξανδρούπολη και την Κέρκυρα. 
Η Πάτρα φαίνεται πως όχι μόνο δεν έχει επιδείξει ανάλογο ενδιαφέρον, αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποια αρνητικά δημοσιεύματα, μάλλον ανυπόστατα κατά τη γνώμη μου. 
Η Πάτρα συνδέεται απευθείας, θα λέγαμε, με τη Ρωσία διά του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τον οποίο οι Ρώσοι θεωρούν φωτιστή τους και ευλαβούνται ιδιαίτερα. Με δεδομένη την - ατέρμονη και ατελέσφορη, δυστυχώς, μέχρι τώρα - συζήτηση περί θρησκευτικού τουρισμού, η Πάτρα θα έπρεπε να επιδιώξει την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας, αφού άλλωστε υπάρχει και σχετική συνεργασία της Ρωσικής Εκκλησίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Η Πάτρα, λόγω Αγίου Ανδρέου, θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες αυτής της συνεργασίας, αλλά φαίνεται πως δεν είναι. 
Αξίζει εδώ να θυμίσουμε πως ο προκάτοχος του Πατριάρχη Κυρίλλου, μακαριστός Αλέξιος ο Β', επισκέφθηκε την πόλη του Πρωτοκλήτου πριν ακριβώς 21 χρόνια, τον Ιούνιο του 1992. Ήταν η εποχή που είχαν δρομολογηθεί οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία (μετά την περεστρόϊκα) και ο Πατριάρχης Αλέξιος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του - αυτονοήτως, νομίζω - την πόλη του Αγίου Ανδρέου, που τόσο ευλαβείται ο ρωσικός λαός. 
Τον μακαριστό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος, συλλειτούργησαν στο ναό του Πρωτοκλήτου, ήταν μια ιστορική στιγμή για την πόλη των Πατρών. Μεταφραστής ήταν ο μακαριστός, επίσης, Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος, γνωστός για την ρωσομάθειά του και όχι μόνο. 
Ο διάδοχος του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξίου, ο σημερινός Πατριάρχης Κύριλλος, είχε επαφές, ως Μητροπολίτης Σμολένσκ τότε και πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, με τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο για την προετοιμασία εκείνης της επίσκεψης, άρα έχει γνώση του θέματος και ίσως αν υπήρχαν οι κατάλληλες εισηγήσεις να επισκεπτόταν την Πάτρα και ως Πατριάρχης. 
Όμως, φαίνεται πως η Πάτρα αρέσκεται περισσότερο στις συζητήσεις περί θρησκευτικού τουρισμού, παρά σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις. Είναι κι αυτό μια άποψη...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ήτο μεγαλοπρεπές εκείνο το Συλλείτουργο, Σάββατο μετά την Πεντηκοστή-απόδοση της εορτής-1992, στον Άγ. Ανδρέα! Μεγαλοπρεπής ο Ρωσίας +Αλέξιος, Μεγαλοπρεπής και ο Πατρών +Νικόδημος! Ο οποίος στην προσλαλιά του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Κατά την εναλλαγήν των γλωσσών, Ελληνικής-Ρωσικής, εις την Θ. Λειτουργίαν, ημείς είχομεν την αίσθησιν της εναλλαγής των γλωσσών της Πεντηκοστής"!

Related Posts with Thumbnails