Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

...ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ "ΠΙΣΤΟΥ ΛΑΟΥ"...


Η Ιδιωτική Οδός επεσήμανε από την πρώτη στιγμή την ανοίκεια επίθεση του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου στον Δημητριάδος Ιγνάτιο, επειδή η εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει ο κ. Ιγνάτιος - το γνωστό Αρχονταρίκι - πρόβαλε το συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά", το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. 
Διαβάζουμε σήμερα ότι ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πέτρος Βασιλειάδης με αφορμή την σκληρή τοποθέτηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, σε σχετικό άρθρο του αναφέρεται στην συστηματική άγνοια και περιφρόνηση από μέρους επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος, πανορθοδόξων αποφάσεων σε σχέση με τους διαλόγους. 

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής:
Σε μια σφοδρότατη επίθεση κατά πάντων, αρχιερέων και θεολόγων πανεπιστημιακών, και με επιεικώς απαράδεκτο – ίνα μη είπω ανοίκειο – τρόπο κατά του συνεπισκόπου του και ομογάλακτου πνευματικά Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος επιμελείται μιας από τις ποιοτικότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης (Αρχονταρίκι), ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος είπε μια αλήθεια, μια οδυνηρή αλήθεια, αν και βέβαια μισή. Οι επίσκοποί μας δεν διαβάζουν, ή μάλλον αρκούνται στο να διαβάζουν επιλεκτικά αυτά που τους συμφέρουν. Απαξιούν να ανατρέξουν σε πανορθόδοξες αποφάσεις, τις οποίες μάλιστα αν και υπογεγραμμένες υπό των κατά καιρούς προκαθημένων τους ούτε καν δημοσιεύουν στα επίσημα φυλλάδια τα οποία εκδίδουν. Αποτέλεσμα να παρατηρείται στην Εκκλησία της Ελλάδος το θλιβερό προνόμιο να έχουν κληθεί σε … απολογία δύο αοίδιμοι μητροπολίτες, ο Κιλκισίου κυρός Απόστολος και ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρός Μελέτιος, επειδή ακριβώς θέλησαν με ποιμαντική ευθύνη να εφαρμόσουν την ιεραποστολική αγωνία διορθοδόξων διασκέψεων, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο όσοι εκ των ιεραρχών με απύθμενο θράσος αντιστρατεύονται συνοδικώς ληφθέντων πανορθοδόξων αποφάσεων για την αυθεντική μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο, πολλοί μάλιστα συνεχίζουν να λοιδορούν όσους ακολουθούν αυτές τις αποφάσεις. 
Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η απαράδεκτη συμπόρευση ενίων εκ των ταγών της Εκκλησίας μας με ό,τι πιο αντιχριστιανικό, τόσο με έργα όσο και με λόγια, πρεσβεύουν οι κάθε λογής νοσταλγοί της ναζιστικής (και συνοδικά καταδικασμένης επίσημα από την Εκκλησίας μας τον προπερασμένο αιώνα εθνικιστικής και φυλετικής) ιδεολογίας, με μόνο αιτιολογικό ότι …δεν είναι αριστεροί; Πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η απόρριψη της έκκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχου πριν από δύο χρόνια με εκείνο το γελοίο «ως εκ περισσού»; Πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η τοποθέτηση στην ουσία στο αρχείο της επιστολής των καθηγητών του ΑΠΘ προς την Ιερά Σύνοδο για τους «αντιρρησίες» των διαλόγων; Δεν θα συνεχίσω, γιατί αν το πράξω «ἐπιλείψει γάρ με διηγούμενον ὁ χρόνος».
Τη συνέχεια του άρθρου του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη διαβάστε εδώ.
Αρκούμαι σε μια επισήμανση που βγαίνει αβίαστα από τα γεγονότα και τα σχετικά κείμενα. Αν διαβάσει κανείς εγκυκλίους Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, θα διαπιστώσει ότι αδικούμε τον Μητροπολίτη Πειραιώς για την αντιπαπική και εν γένει ...πολεμική στάση του. Τα όσα πρεσβεύει ο κ. Σεραφείμ πιστεύουν ακράδαντα αρκετοί Μητροπολίτες. Απλώς εκφράζονται πιο ...ήπια. Αυτά τα "πιστεύω" συνοψίζονται στην περίφημη πλέον φράση του Καλαβρύτων προς τον Δημητριάδος (και όχι Βόλου, Σεβασμιώτατε, επιτρέψτε μου):
"Σεβασμιώτατε, αφήστε την αριστερόστροφη κουλτούρα, την οποία επιμελώς προωθείτε και στην οποία -δυστυχώς-έχετε εγκλωβισθή! Ασχοληθήτε μόνο με τον πιστό Λαό της Εκκλησίας μας και στηρίξτε τον!"
Αυτό κάνουν λοιπόν οι περισσότεροι Μητροπολίτες. Ασχολούνται "μόνο με τον πιστό Λαό", με αποτέλεσμα ο διάλογος (με τους Ρωμαιοκαθολικούς, με τους Έλληνες αριστερούς κ.λπ.) να καθίσταται "τέρας" μπρος στη θέα του οποίου φρίττουν! 
Άρα; Παραμένουμε στον Άδη του εγώ μας και του "πιστού λαού"...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΚΟΝΙΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΟΝΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΕΚ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΥΡΟΜΈΝΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΟΙΔΟΡΕΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ! ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΥ! ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ! ΑΓΝΟΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΑΙΏΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΦΡΟΝΟΥΣΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΌΝΟ ΩΣ ΞΕΝΟ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΠΟΤΈ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΞΕ Η ΑΚΗΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ.

pelekanos92 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Το να ασχολούνται οι Μητροπολίτες με τα προβλήματα του λαού, και να προσπαθούν να τον ανακουφίσουν,(και όχι με ατέρμονες διαλόγους, που διαρκούν αιώνες, χωρίς αποτέλεσμα) δεν είναι Αδης.
Είναι Καθήκον τους και Υποχρέωση τους !

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Καθηγητή, ότι στην Εκκλησία οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν, και εφαρμόζεται η γνώμη της πλειοψηφίας.
Οσοι είναι στη μειοψηφία, δεν εφαρμόζεται μεν η γνώμη τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να την διατυπώνουν ελευθέρως.
Δεν θέλω να πιστέψω, ότι ο Καθηγητής είναι υπέρ της λογοκρισίας !

Ανώνυμος είπε...

@1.38μμ
δεν θέλω να προσθέσω τίποτα, απολύτως σωστά όσα επισημαίνεις.
έχουν μετατρέψει την εκκλησία σε μαγαζάκια του...

Related Posts with Thumbnails