Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

ΤΟ "ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ" ΤΗΣ ΕΤ1 ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

φωτογραφίες: Δημήτρης Ν. Σαμπαζιώτης
Το Αρχονταρίκι της ΕΤ1 σήμερα στο αγαπημένο Νιχώρι του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα εκεί όπου φυσάει ο άνεμος της Παναγίας της Κουμαριώτισσας ο υπεύθυνος και παρουσιαστής της εκπομπής Αρχονταρίκι Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος συνομίλησε μ' ένα Ρωμιό - θεριό! 
Γιατί τον Λάκη Βίγκα είναι να τον φοβάσαι! Όχι φυσικά γιατί προκαλεί τρόμο. Αντιθέτως είναι γλυκύτατος ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Νεοχωρίου. Είναι όμως να απορεί κανείς πώς ένας άνθρωπος - αυτός! - κινεί πραγματικά γη και ουρανό για να ζει και να θεριεύει η Ρωμιοσύνη στην Πόλη, να πετιέται από παντού. 
Ανύστακτος, λοιπόν, ο Λάκης Βίγκας. Μόνη του έγνοια η Ρωμιοσύνη, εκεί στου Βοσπόρου τα νερά, όπου κυματούνται η θάλασσα και τα σπλάγχνα του!... 
Πόσα θα είπε σήμερα στον Μητροπολίτη Ιγνάτιο, στο πλαίσιο των γυρισμάτων μιας εκπομπής που θα προβληθεί προσεχώς από την ΕΤ1. 
Σήμερα ο Λάκης Βίγκας είναι μέλος της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων που εδρεύει στην Άγκυρα, ως εκπρόσωπος των μειονοτήτων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του Μ. Χαρτοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων. Κι ακόμα Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου. Και πολλά άλλα... 
Όμως στην ουσία του παραμένει Νιχωρίτης και απόστολος μιας ιδέας. Αυτής που το δημοτικό τραγούδι λέει και Ρωμιοί σαν τον Βίγκα σαρκώνουν: "Η Ρωμιοσύνη ανθεί και φέρει κι άλλο". Ζώντας βέβαια το σήμερα, κι όχι διακατεχόμενοι από προγονοπληξία. 
Το Αρχονταρίκι φιλοξένησε ένα Ρωμιό, του οποίου η φιλοξενία είναι παροιμιώδης. Και ο λαλών μεμαρτύρηκε. 
Ελπίζουμε σε καιρούς αφιλίας το Αρχονταρίκι να μας μεταδώσει μέσα από τις εκπομπές που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στην Πόλη, την αρχοντιά του Γένους των Ρωμιών και την ελπίδα ότι η Ρωμιοσύνη στην Πόλη σήμερα αντρειεύει και θεριεύει. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails