Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Σήμερα το απόγευμα στο Νιχώρι του Βοσπόρου και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας θα τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου ποιητή Κ.Π. Καβάφη, ο οποίος έμεινε στο Νιχώρι για τρία περίπου χρόνια (1882-1885) όταν η οικογένειά του λόγω ιστορικών συγκυριών μετακόμισε από την Αλεξάνδρεια στην Πόλη και εγκαταστάθηκε στο εξοχικό του παππού του Γεωργάκη Φωτιάδη στο Nιχώρι. 
Παρόντες θα είναι και οι μαθητές που συμμετέχουν στο μεγάλο μαθητικό συνέδριο για τον Καβάφη το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στην Πόλη. 
Θα τελεσθεί τρισάγιο στη μνήμη του Κ. Π. Καβάφη, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του  Κ. Π. Καβάφη, που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, από τον Παντελή Βίγκα, Πρόεδρο της Κοινότητας Νεοχωρίου.


Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: «Η γενεαλογία του Καβάφη», από τον Άρη Τσοκώνα, Συγγραφέα, Μεταφραστή και απαγγελίες ποιημάτων στον περίβολο του Ναού από μαθητές-σύνεδρους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καβάφης έγραψε ένα ποίημα για το Νιχώρι, το οποίο κατατάσσεται από τους ειδικούς στα "Κρυμμένα" ποιήματα του, και το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ βλέπουμε το πανό - πρόσκληση για τις εκδηλώσεις αυτές στα τουρκικά, αλλά κι ένα πανό - καλωσόρισμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χοροστάτησε χθες το απόγευμα στην Ακολουθία των Δ' Χαιρετισμών στο Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, και δέχθηκε πολυπληθείς ομίλους μαθητών από την Ελλάδα.
Π.Α.Α.

Η προτομή του Καβάφη στον περίβολο της Παναγίας Κουμαριωτίσσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails