Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα μιλήσει με θέμα “Οδυσσέας Ελύτης. Στοιχεία μιας ποιητικής ταυτότητας”.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 7:00μμ, στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9 - Κολωνάκι).
Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη έχει δανείσει πλούσιο υλικό από το αρχείο Οδυσσέα Ελύτη, που φυλάσσεται στις συλλογές της, προκειμένου να παρουσιαστεί στην έκθεση «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική», που διοργανώνει το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των ζωγραφικών έργων του Νομπελίστα ποιητή. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν τη μοναδική καλλιτεχνική υπόσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου δεν διαφυλάττει μόνο και προβάλλει ευλαβικά το έργο του Ελύτη. Σαρκώνει κι ένα μεγάλο μέρος του! Η ιδανική έννοια του κοριτσιού, η υψηλή αντίληψη της ωραιότητας, η λάμψη του λευκού, η ψυχή που ο ποιητής "τη λέει αθωότητα", το προσεκτικό χάραγμα στη ζωή, έτσι που να μη ματώνει ποτέ η ευλάβεια, δεν είναι ιδέες ποιητικές, αλλά σημείο ορατό: η Ιουλίτα. 
Να 'ναι πάντα καλά! Έχει πάντοτε την αγάπη μας.

1 σχόλιο:

Mairi είπε...

Πόσο κρίμα που γίνεται αυτή η εκδήλωση σήμερα που απεργούν τα πάντα! Αλλά και τί ωραία που η ποίηση επιμένει να εργάζεται :)

Related Posts with Thumbnails