Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ


Στυλιανού Χ. Τσομπανίδη, Εκκλησιολογία και Παγκοσμιοποίηση. Οι εκκλησίες στην οικουμενική πορεία για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση στην υπηρεσία των ανθρώπων και της γης, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2008, σσ. 190.
Το βιβλίο εστιάζει στο ερώτημα : «πως πρέπει να απαντήσει η οικουμενική κίνηση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης» και προσπαθεί να απαντήσει κυρίως μέσα από το κείμενο «AGAPE» που είναι το αποτέλεσμα της Θ’ Γενικής συνέλευσης του Π. Σ. Ε. στο Porto Alegre της Βραζιλίας το 2006.
Η εργασία περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια. Συγκεκριμένα:
Στο πρώτο κεφάλαιο με το γενικό τίτλο : « Η κλίση και η πρόκληση» (σσ. 35 – 61), παρουσιάζεται το οικουμενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η παγκοσμιοποίηση ορίζεται ως θεολογική και εκκλησιολογική πρόκληση.
Στο δεύτερο κεφάλαιο «Οικονομία και Οικουμένη» (σσ. 61 – 87), επιχειρείται μια σύντομη επισκόπηση της οικουμενικής συζήτησης για την οικονομία, σχετικά με τα ερωτήματα εάν η οικονομία είναι θέμα της πίστης και τι σημαίνει η ύπαρξη της εκκλησίας υπό της συνθήκες της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Στο τρίτο κεφάλαιο « Εκκλησιολογία και οικονομική παγκοσμιοποίηση: Η συζήτηση στα πλαίσια της οικουμενικής διαδικασίας για εναλακτική παγκοσμιοποίηση στην υπηρεσία των ανθρώπων και της γης» (σσ. 119 – 141), παρουσιάζεται η σχετική με τον παραπάνω τίτλο συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της οικουμενικής διαδικασίας για την «AGAPE».
Στο τέταρτο κεφάλαιο «Το κείμενο Εναλλακτική παγκοσμιοποίηση στην υπηρεσία των ανθρώπων και της γης (Alternative Globalization Addressing People and Earth = AGAPE)» (σσ. 119 – 141), προσεγγίζεται το κείμενο «AGAPE» από θεολογική και εκκλησιολογική άποψη.
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των συμπερασμάτων και παράρτημα στο οποίο παρατίθενται δύο βασικά κείμενα της οικουμενικής πορείας για την AGAPE (το πρώτο σε μετάφραση του Α. Μπαϊραχτάρη) και μια γραφική παράσταση των σταθμών της πορείας αυτής από τη Harare το 1998 στο Porto Alegre το 2006. Ακολουθεί βιβλιογραφία, που επεκτείνεται όμως περιορισμένα, σε θέματα οικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Στον γενικότερο προβληματισμό γύρω από το θέμα «παγκοσμιοποίηση και θρησκεία» δεν μπορούμε να πούμε ότι απαντά το βιβλίο. Το ενδιαφέρον του άλλωστε εστιάζεται στο κείμενο της οικουμενικής κίνησης και φυσικά εδώ είναι κατατοπιστικό και ενδιαφέρον. Επιπλέον συμβάλλει στον προβληματισμό γύρω από το ερώτημα εάν η οικονομία είναι θέμα πίστης και τι σημαίνει η ύπαρξη της Εκκλησίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό με τα χαρακτηριστικά της συστημικής αδικίας, τη βία και τις απειλές κατά της ανθρώπινης ζωής.

Δημήτρης Μαγριπλής
Περιοδικό Σύναξη, τεύχος 119, σ. 114-15.
Δες και παλαιότερη ανάρτηση στην Ιδιωτική Οδό για το βιβλίο εδώ.

1 σχόλιο:

Silver είπε...

Καιρός πλέον να εκδηλωθεί η αντίδραση
Εμείς οι απλοί πιστοί, κληρικοί και λαϊκοί, ζούμε την δραματική αντινομία μέσα εις την Εκκλησία μας. ζούμε αφ΄ ενός την καθαρότητα, την αγιότητα, την πνευματική ανάταση, τη λυτρωτική φορά προς τα άνω που μας χαρίζει η Μητέρα Εκκλησία με τους λειτουργικούς θησαυρούς Της και τους αξίους εκπροσώπους Της, οι οποίοι ευρίσκονται εις την θέση των με το Ορθόδοξο και Πατερικό ήθος εις «τύπον Χριστού», και αφ΄ ετέρου αντικρίζουμε έντονα και την αθλιότητα της οικουμενιστικής αιρέσεως και φραγκοπαποδουλικής υποταγής. Όλα αυτά, γνωστά από τις παλαιές εποχές της εκκλησιαστικής ιστορίας, έχουν αποκτήσει εις τις ημέρες μας επικίνδυνον έκταση. Εκείνο όμως που προκαλεί εις τας ψυχάς των πιστών πνιγμό και αίσθημα βαθέως και πυκνού σκότους αδιεξόδου είναι η έλλειψη αντιδράσεως εκ μέρους του υγιούς τμήματος της Εκκλησίας μας. Καιρός πλέον να εκδηλωθεί η αντίδραση διότι το μέγεθος της συντελουμένης προδοσίας της Πίστεώς μας πολλές φορές είναι σε τέτοιο σημείο, που φαίνεται απίστευτη, έστω κι΄ αν αποκαλύπτεται μόλις ένα μέρος της!

Related Posts with Thumbnails