Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ "ΑΓΙΟΙ ΕΡΩΤΕΣ" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην ανακαινισμένη και κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Στοάς του Βιβλίου, στο Αρσάκειο Μέγαρο, παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο του σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργου Μιχαηλίδη Άγιοι Έρωτες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Αυγούστου.
Για το καινούργιο αυτό μυθιστόρημα του Γ. Μιχαηλίδη (592 σελ.) μίλησαν:
ο κριτικός και θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο προσωπικός φίλος του συγγραφέα Χρήστος Αλεξίου, καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ της Αγγλίας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαρράς και Μαριέττα Σγουρδαίου.
Σημειώνω ιδιαιτέρως την ανάγνωση της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη η οποία κυριολεκτικά μας συνεπήρε!
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης σημάδεψε τα φοιτητικά μου χρόνια στην Αθήνα με το Ανοιχτό Θέατρο,που ο ίδιος ίδρυσε και διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία για πολλά χρόνια. Με πάθος, θα έλεγα, παρακολουθούσαμε μια ομάδα φίλων, τις παραστάσεις του Ανοιχτού Θεάτρου στου Γκύζη, με τους ανερχόμενους τότε ηθοποιούς που μας γοήτευαν, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα.
Χαίρομαι γιατί ο Γ. Μιχαηλίδης καταπιάστηκε και πάλι με τη γραφή όταν αναγκάστηκε να κλείσει το Ανοιχτό Θέατρο, το οποίο ζει πάντα στις καρδιές μας.
Στο βιβλίο του Αγιοι έρωτες που παρουσιάστηκε απόψε, συνδυάζει και πάλι τη λογοτεχνία με τις ιστορικές περιόδους.
Αυτή τη φορά η ιστορία του καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1890 ως το 1915 και οι τρεις οικογένειες που πρωταγωνιστούν, έρχονται από διαφορετικά μέρη και από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Από τα Τζουμέρκα, την Κωνσταντινούπολη, την Ηπειρο και την Οδησσό, συναντώνται μέσα στον πόλεμο για να μάθουν αλήθειες και να ζήσουν μεγάλους, Αγιους Ερωτες, για την πατρίδα, τη γνώση, την αξιοπρέπεια, τον πλησίον, την ίδια τη ζωή. Το βιβλίο είναι το πρώτο μιας τριλογίας που κατά πως φαίνεται δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί.
Εύχομαι στον Γ. Μιχαηλίδη πάντα να μας διδάσκει με τα έργα του και να γράφει απτόητος για πολλά χρόνια ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails