Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

"ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Η εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην Αθήνα!
Η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» θα ανοίξει τις πύλες της στην Αθήνα από την Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 και θα παραμείνει έως τις 10 Ιουλίου 2011 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία (Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος). Πρόκειται για τον τρίτο σταθμό της έκθεσης έπειτα την πρώτη παρουσίαση της στην Πόλη και τη Θεσσαλονίκη.

Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης για τους αρχιτέκτονες της Πόλης προήλθε από την επιθυμία να αναδειχθούν οι τομείς εκείνοι στους οποίους οι Ρωμιοί της Πόλης ασκούσαν εξαιρετική επιρροή και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους.
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τo αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, με πρωτεργάτη τον Λάκη Βίγκα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Χορηγός του προγράμματος είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενώ η μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε μια έκθεση τα σημαντικά αυτά έργα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όπως ο Περικλής Φωτιάδης (Σχολή Χάλκης, Ζωγράφειο Λύκειο), Βασίλης Κουρεμένος (Τράπεζα Αθηνών), ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), ο Βασιλάκης Ιωαννίδης (Αγία Τριάδα), ο Κων/νος Κυριακίδης κ.α. Τα έργα τους τα συναντούμε, μεταξύ άλλων, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, γνωστή σήμερα ως İstiklal caddesi, στο λαϊκό Tarlabaşı, στο εμπορικό Eminönü και Γαλατά, στις γραφικές ακτές του Βοσπόρου και στα όμορφα Πριγκηπόννησα. Τα ονόματά τους, συχνά, τα διακρίνουμε στις γωνίες των κτηρίων, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από πρόσφατες φωτογραφίες των εναπομεινάντων έργων τους και πρωτότυπα σχέδια, καρτ ποστάλ, και φωτογραφίες των ίδιων των αρχιτεκτόνων και τα βιογραφικά τους.

Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε ένα βιβλίο-κατάλογος με επιστημονικά άρθρα δεκατριών Ελλήνων και Τούρκων ερευνητών και καθηγητών αναφορικά με τη συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης. Τα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται σε τρεις γλώσσες, τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά ενώ περιέχει πρόσφατες φωτογραφίες επιφανών κτιρίων καθώς και σχεδίων που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πρόκειται, πραγματικά, για μια αρτιότατη έκδοση, συμβολή, θα έλεγα, στο όλο θέμα.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στις 22 Νοεμβρίου 2010 στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), ενώ από τον Απρίλιο του 2011 η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της εκτός Τουρκίας με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη. Ήδη από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της μέχρι σήμερα περισσότερα από 7.500 άτομα έχουν επισκεφθεί την έκθεση σε Ελλάδα και Τουρκία.
Τα εγκαίνια της έκθεσης στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Δευτέρα 30 Μαΐου στις 19:30 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Αίθουσα «Άθω Γ. Τσούτσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails