Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΠΛΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ, ΙΣΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ...


H φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα μας δίνει ανάγλυφα το ...γραφικό συμβάν.

Μόλις ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, χθες το απόγευμα (αρχίζοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην πόλη), ξαφνικά ένας μεσήλικας άνδρας άρχισε να φωνάζει προς το μέρος του: "Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν σε υποδέχονται, είσαι αιρετικός".
Αμέσως επενέβη ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής και επιχείρησε να τον απομακρύνει από τον χώρο, κάτι που έγινε με τη βοήθεια των ανδρών της αστυνομίας. Ο Πατριάρχης αντιμετώπισε το γεγονός με ψυχραιμία και μ' ένα διακριτικό χαμόγελο.
Αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη στον άνδρα.
Ο δυτυχής μεσήλιξ νομίζει, όπως και πολλοί άλλοι όμοιοί του ταλαίπωροι, ότι αν πεις τον Οικουμενικό Πατριάρχη "αιρετικό" έκαμες το χρέος σου απέναντι στην πίστη σου. Την ομολόγησες! Πλάνη, δηλαδή, που δεν έχει προηγούμενο, ίσως ούτε και επόμενο.
Το κρίμα είναι για τους ποιμένες μας, οι οποίοι θα έπρεπε να κατηχούν σωστά τους θρησκευόμενους, ώστε να μην αποδίδουν τέτοιους χαρακτηρισμούς ελαφρά τη καρδία, όχι στον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά σε κανένα άνθρωπο.
Γιατί αλλιώς η Εκκλησία από κοινωνία προσώπων εν αγάπη εύκολα μετατρέπεται σε ζούγκλα!...

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εδίδαξε και ο αείμνηστος Μέγας Καθηγητής της Θεολογικής Αθηνών Κ.Ε.Παπαπέτρου: "Αγαπητοί μου χριστιανοί, οι θρησκευΑμενοι χρησιμοποιούν το θρησκευτικό ένδυμα γιά να προφυλαχθούν από τον μυθολογικό τους χειμώνα"!
Αιωνία του η μνήμη επί τη εγγιζούση εορτή των Αγ.Κων/νου & Ελένης.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε,Παναγιωτη οντως ηταν λαθος η κινηση αλλα αμα ζουσε στις ημερες μας ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ η ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ,τι θα απαντουσε ο Πατριαρχης?

Ανώνυμος είπε...

ο αγ. Μάξιμος ως υπέρμαχος του Filioque θα θεωρούταν από τους νεοθεολόγους της αυτοκεφάλου θηγατρός αιρετικός μέγας

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Προσυπογράφοντας τὴν τελευταία παράγραφο,θὰ ἤθελα μόνο νὰ προσθέσω ὅτι ὁ πατριάρχης μ α ς ἔχει ἐνίοτε ἀνάγκη κριτικῆς, πάντοτε μὲ σεβασμό , διάκριση καὶ ἀγάπη πρὸς τὸ πρόσωπό του, καὶ βεβαίως ὄχι λιθοβολισμοῦ καὶ ἀναθέματος !

Εἶμαι δὲ βέβαιος κε Ἀνδριόπουλε, ὅτι κι ἐσεῖς συμμερίζεστε τὴν ἄποψη, πώς ὁ χαρακτηρισμός "ταλιμπάν" ἐπίσης μετατρέπει τὴν Ἐκκλησία ἀπὸ κοινωνία σὲ ζοῦγκλα..

Ἄς λείπουν λοιπόν οἱ εὔκολοι χαρακτηρισμοί κι ἄς πρυτανεύσει ἡ ἀδελφική ἀγάπη, ἡ σύνεση καὶ ἡ σοβαρότητα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος Κοσμάς, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Μάξιμος θα του έλεγαν να σωφρωνιστεί. Δε θα τον έδιωχναν λέγοντας ότι είναι αιρετικός. Μέχρι κάποιος να καταδικαστεί ΣΥΝΟΔΙΚΑ (όχι απαραίτητα από Οικουμ. Σύνοδο), δεν μπορείς να μην έχεις εκκλ. κοινωνία μαζί του. Τον Πάπα θα έπρεπε να διώξουν κάποτε οι Αθηναίοι και οι Πολίτες καθώς το συνονθύλευμα των αιρέσεων του Παπισμού είναι καταδικασμένο από διάφορες οικουμ. και Τοπικές Συνόδους (βλ. Αι αιρέσεις του Παπισμού, Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ).

Ανώνυμος είπε...

Πίσω απ' αυτούς τους δυστυχείς, βρίσκονται πάντα κάποιοι σαλταρισμένοι ιερείς και ιεράρχες που τους φανατίζουν.

Ανώνυμος είπε...

ο ανθρωπος αντεδρασε με λαθος τρόπο γιατι αυτον ήξερε. ο πατριάρχης σ α ς ομως καλα θα κάνει να μη κυκλοφορεί σαν παγώνι που ανοιγει την ουρά του. δεν ειναι συμπαθής κι αυτό ανεξάρτητα απο τις θεολογικές απόψεις του.....

Ανώνυμος είπε...

Λυπηρά φαινόμενα θρησκευτικού φονταμενταλισμού, παλαιοημερολογίτες που δεν ξέρουν που τους πάνε τα τέσσερα ξαφνικά όλοι τους απο εκεί που δεν ήξεραν που είναι η πόρτα της Εκκλησίας έγινα ξαφνικά άγιοι!!! Έπρεπε ακόμα και αν ο Πατριάρχης δεν ήθελε την δίωξη του καραγκίοζη παλαιοημερολογίτη να επέμβει ο εισαγγελέας με την διαδικασία του αυτοφώρου! Είναι δυνατόν ο κάθε τυχάρπαστος να κάνει φραστικές επιθέσεις στον Πατριάρχη;;; Και καλά κάνει ο Πατριάρχης κα πηγαίνει όπου θέλει και όπου τον καλούν. Παγώνια είναι όλοι αυτοί που καλύπτονται πίσω απο τον παλαιοημερολογιτισμό τους για να κάνουν του ομολογητές της Πίστεως!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος διαμαρτυρήθηκε κάπως ζωηρά κι έπεσαν κάποιοι να τον φάνε.Αντί να σταθούμε στην ουσία της διαμαρτυρίας του κακίζουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτή εκδηλώθηκε.Επί τη βάσει των ιερών κανόνων και προ συνοδικής κρίσεως και καταδίκης όταν κάποιος κληρικός φρονεί και κηρύττει αιρετικά μπορούν τα μέλη της Εκκλησίας να διακόπτουν την εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του.Όπως έπραξαν εν έτει 1969 οι τότε μητροπολίτες Παραμυθίας,Ελευθερουπόλεως και Φλωρίνης διακόπτοντας το μνημόσυνο του τότε οικουμενικού Πατριάρχη.Νομίζω ότι πρόκειται για τον ΙΕ κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου.

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να ήξερα φίλε μου,εσύ με την επίκληση των κανόνων των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων, λύσαμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα μας, για να έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε τέτοιου είδους ψυχεδελικές καταστάσεις ,ψυχικά ασθενών ατόμων που θεωρούν πως η Ορθοδοξία τους ανήκει; Εδώ καταστρέφεται η ανθρωπότητα και έχεις όλους αυτούς τους φαιδρούς ανθρώπους να συμπεριφέρονται με τέτοιες παρανοικές συμπεριφορές στο όνομα του ΧΡΙΣΤΟΥ! Είμαστε στα καλά μας;Και είμαστε τόσο ανόητοι να θεωρούμε πως θα γίνει ποτέ ένωση των Εκκλησιών- αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους- την στιγμή που δεν μπορύμε να ενωθούμε μεταξύ μας γιατί μας χωρίζουν 13 ημέρες! Με έχουν κουράσει όλα αυτά γιατί ο καθένας την Ορθοδοξία την κόβει και την ράβει στα μέτρα του. Ποιός κανόνας και απο ποιά Οικουμενική Σύνοδο σου δίνει το δικαίωμα δημοσίως να προσβάλεις όχι μόνο τον Πατριάρχη σαν άνθρωπο αλλά και ολόκληρο το θεσμό που εκπροσωπεί; Στο τέλος και με το δίκιο του θα πάψει να έρχεται στην Ελλάδα των ανεγκέφαλων και θα περιοριστεί στο εσωτερικό της Τουρκίας όπου τον σέβονται πολύ περισσότερο οι Τούρκοι απ' ότι οι Έλληνες ,οι πολιτισμένοι Έλληνες!!!

Λέων είπε...

Τί υπέρμαχος του filioque, άνθρωπε; Ή απλώς βασίζεσαι στις μεταφράσεις των Φράγκων όπου το κάθε ρήμα στα γραπτά του Μαξίμου (ad Marinum PG 91, 134D-136C) αυθαιρέτως εξισὠνεται με το procedere; Για δάβαζε λίγο για να δης ότι ο Μάξιμος καθόλου "υπέρμαχος" του Φιλιόκβε δεν ήτο. Απλώς προσπάθησε επιεικώς να δώση έναν ορθόδοξο τρόπο ερμηνείας σε αυτά που λαλούσαν οι Λατίνοι που τον φιλοξενούσαν, και που από τότε ακόμα δημιουργούσαν σκάνδαλο για τους ανατολικούς. Και αυτά που ορθοδόξως εξηγεί ο Μάξιμος, καμμία σχέσι δεν έχουν μ'αυτά που διδάσκει ο Παπισμός από τον ενδέκατο αιώνα και μετά. Οι Παπικοί θα δεχθούν την εξήγησι του Μάξιμου στην ίδια την Προς Μαρίνον ότι ο Πατήρ είναι το μόνον αίτιον του Υιού και του Πνεύματος, του πρώτου δια της γεννήσεως, του δευτέρου δια της εκπορεύσεως; Όχι βέβαια. Κάποτε, όπως μας λέει ο Μάξιμος, οι Λατίνοι το πίστευαν αυτό, και ήσαν ορθόδοξοι, αλλ'όχι πια. Ακούς εκεί, "υπέρμαχος"! Ντροπή!

Ανώνυμος είπε...

απτοητα ΖΩΑ οι θεολόγοι τελικά! ο κόσμος καίγεται και αυτοί τσακώνονται για το filioque, τον Βαρθολομαίο, τους... ομογενείς της Πόλης (πάλι καλά που δεν την γράφουν Instabul) και άλλα φαιδρά. Πως να παει μετά μπροστά τουτος ο ερμος τόπος.......ετσι κάνανε και το 1453.....υπάρχει συνέχεια στη ρωμιοσύνη!!!

κοινωνιολόγος είπε...

συγχαρητήρια σε όλους για τα πολύ ωραία σχόλιά σας. χριστός ανέστη!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, σε σχέση με το Filioque, σε λίγο θα μας πείτε πως ούτε ο Ιερός Αυγουστίνος γνώριζε κάτι σχετικό....βρε άντε διαβάστε κανένα εγχειρίδιο Τριαδολογίας και Εκκλησιολογίας αντί, στην προσπάθεια σας να κατηγορείτε τη Δύση, να γράφετε επιστημονικές ανακρίβειες! Διαβάστε Ιω.Καρμίρη που είναι κλασσικός δογματολόγος!

Λέων είπε...

Αγαπητέ, Χριστός Ανέστη! Άλλος ο ιερός Αυγουστίνος και άλλος ο άγιος Μάξιμος. Μήν τους συγχέετε. Εγχειρίδια, δογματικές, άρθρα, μονόγραφα, κτλ κτλ, έχουμε, δόξα τω Θεώ, διαβάσει, και σας ξαναλέω ότι το να ονομάζη κάποιος τον αγ. Μάξιμο "υπέρμαχο" του Φιλιόκβε είναι ακριβώς μια επιστημονική ανακρίβεια. Το ίδιο με μας λένε και οι δογματολόγοι όπως ο μακαριστός Καρμίρης, και όλοι τους. Δεν σας διαβάζω ψιλά γράμματα, δεν λέω τίποτα καινούργιο, αλλά μόνο τα βασικά πράγματα, που μαθαίνει κανείς στην Δογματική ή την Γραμματολογία. Οι δυτικοί ενίοτε επικαλούνται του Μαξίμου την "Προς Μαρίνον," μεταφρασμένη στα μέτρα τους βέβαια. Αλλά μόνο μια απλή ανάγνωσι της επιστολής είναι αρκετή να δείξη πως ο Μάξιμος περιγράφει μια πίστι των εν Ρώμη του καιρού του που είναι όχι μόνο ορθόδοξη, αλλά και βασικά αντίθετη με την πίστι των μεταγενεστέρων παπικών, η οποία βασίζεται στις φλυαρίες των εν Λυώνη συναχθέντων Φράγκων που καταδίκασε η ορθόδοξος σύνοδος των Βλαχερνών. Η Ελλάδα, οι ελληνικές εκκλησίες, και το ελληνικό έθνος βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Να προσέχουμε να μην πέφτουμε θύματα της προπαγάνδας των διαφόρων εχθρών της εκκλησίας. Αυτά, και καλή σας εβδομάδα.

Related Posts with Thumbnails