Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΕΜΠΕΛΑ


Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Παντελής Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στο βιβλίο του Τρεμπέλα Μυστικισμός, Αποφατισμός, Καταφατική Θεολογία, που προκάλεσε σάλο όταν κυκλοφόρησε.

Yψηλού επιπέδου και πέρα για πέρα ουσιαστική ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στο κέντρο της Αθήνας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος για τον σπουδαίο θεολόγο του 20ου αιώνα Παναγιώτη Τρεμπέλα.
Οι εισηγητές φώτισαν πραγματικά άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς έργου του Τρεμπέλα και προκλήθηκε γόνιμος διάλογος, που ανέδειξε έναν θεολόγο ο οποίος σφράγισε με το έργο του τον καιρό του, πέρα από προκαταλήψεις και αγκυλώσεις.


Το κοινό της ημερίδας ήταν, θα λέγαμε, μυημένο και γι' αυτό ο διάλογος μετά από κάθε συνεδρία ήταν διαφωτιστικός. Παρέστησαν και θεολόγοι της αδελφότητος θεολόγων Ο Σωτήρ, της οποίας ηγετικό στέλεχος ήταν ο Παναγιώτης Τρεμπέλας.


Παρών καθ' όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος άκουσε με πολλή προσοχή όλες τις εισηγήσεις και παρενέβη μόνο για να παρατείνει τον διάλογο, δηλ. ζήτησε από τους προέδρους κάθε συνεδρίας να δώσουν περισσότερο χρόνο στον διάλογο, γιατί αυτός, όπως τόνισε, είναι ο σκοπός της Ακαδημίας.


Παρών και ο θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και διευθυντής του περιοδικού Θεολογία. Οι παρεμβάσεις του ήσαν καίριες και ουσιαστικές.


Ο π. Αντώνιος Πινακούλας μίλησε για το πώς ο Π. Τρεμπέλας κατανοούσε το κήρυγμα, αναλύοντας εύστοχα τόσο την μέθοδό του όσο και την φιλοσοφία του πάνω στο κήρυγμα, που αναγόταν στους κήρυκες του 19ου αιώνα, οι οποίοι διαμόρφωσαν τις χριστιανικές κινήσεις στην Ελλάδα.


Παρών και ο σεβαστός καθηγητής Ευάγγελος Θεοδώρου, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση με τον δυναμισμό που πάντοτε τον διακρίνει, μεταφέροντας και την προσωπική του εμπειρία από τον αείμνηστο Τρεμπέλα, τον οποίον γνώριζε, φυσικά, προσωπικά και παρακολουθούσε στενά επί δεκαετίες ολόκληρες.


Η ημερίδα ήταν όντως μια θεολογική προσωπογραφία. Δεν ήταν αγιογραφία, δεν ήταν στείρα κριτική του έργου του Τρεμπέλα. Άλλωστε οι περισσότεροι εισηγητές ανήκουν στη νεότερη θεολογική γενιά που δεν γνώρισε τον Τρεμπέλα παρά μόνο μέσα από τα γραφτά του.
Νομίζω πως ειπώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα που μπορούν να γονιμοποιήσουν τη σύγχρονη θεολογική σκέψη.


Ο π. Ευάγγελος Γκανάς ήταν ο τελευταίος εισηγητής και με το θέμα του: "Η σκιά της εποχής πάνω στο έργο", τοποθέτησε τον Τρεμπέλα στην εποχή του, τις προϋποθέσεις της και τις επιδιώξεις της. Ο Τρεμπέλας εξέφραζε μια ολόκληρη εποχή και μια ολοκληρωμένη, θα λέγαμε, ιδεολογία για την αναγέννηση της Ελλάδας.


Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και το απόγευμα ο διευθυντής της Νέας Εστίας Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος το πρωί αναφέρθηκε στον Τρεμπέλα ως μεταφραστή των βιβλικών κειμένων.


Σημαντική ήταν και η παρουσία του σεβαστού καθηγητού Γεωργίου Γαλίτη, ο οποίος ήταν ο προτελευταίος ομιλητής, και αναφέρθηκε στον Τρεμπέλα ως οικουμενικό διδάσκαλο.

Εισηγητές ήσαν ακόμη οι: Αθανάσιος Κοτταδάκης, Ιωάννης Καραβιδόπουλος, π. Δημήτριος Τζέρπος, π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, Χρήστος Καρακόλης, Παναγιώτης Καλαϊτζίδης και Γεώργιος Βλαντής.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος με τη σειρά "Θεολογικές Προσωπογραφίες", που εγκαινίασε σήμερα, προσφέρει έτι περισσότερο στη θεολογική σκέψη του καιρού μας, αφού μας βοηθάει να διεισδύσουμε σε πρόσωπα και καταστάσεις όχι μυωπικά, μα πλατιά και με ανοιχτοσύνη, επιστημονική και καρδιακή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία

Related Posts with Thumbnails