Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΑΣΤΡΟΠΟΛΙΣ - ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΘΑΝΑ


Μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο, το μικρό λιθόκτιστο υπαίθριο θέατρο της Καμένης Χώρας στους πρόποδες του Ηφαιστείου Μεθάνων, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, με φόντο τα ηφαιστειακά πετρώματα και κάτω από τον έναστρο νυχτερινό ουρανό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Αυγούστου η πρώτη συναυλία της ΑΣΤΡΟΠΟΛΗΣ, μιας μουσικής παράστασης εμπνευσμένης από την μαγεία της νύχτας και αφιερωμένης στο παγκόσμιο έτος αστρονομίας 2009, που διοργάνωσαν η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τον Δήμο Μεθάνων και τον Δήμο Τροιζήνας.



Οι πιανίστες Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και Γιάννης Λούκος, συνέλαβαν την ιδέα μιας μουσικής βραδιάς, που να εκπροσωπείται από έργα για πιάνο ιδιαίτερα και γοητευτικά, έργα που χρησιμοποιούν το πιάνο σαν εξωτικό όργανο, του John Cage, του George Crumb (πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα) και του Γιώργου Κουμεντάκη, όπου το πιάνο μεταλλάσσεται σε αιολική άρπα ή σε αφρικάνικο κρουστό.

Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, η νυχτερινή μυσταγωγία συμπληρώθηκε από την μαγική φωνή της Δάφνης Πανουργιά, που ερμήνευσε τα απαράμιλλα τραγούδια της Λένας Πλάτωνος πάνω σε ποίηση Κ. Καρυωτάκη, και την Αφήγηση της Γένεσης της Νύχτας, από την Κοσμογονία του Ησίοδου, από την Τζίνα Κουλαρμάνη.



Το δεύτερο μέρος της Συναυλίας ήταν αφιερωμένο στα Μεσάνυχτα και στο μύθο της Αστρόπολης, ένα φανταστικό ταξίδι στα άστρα, με την παράλληλη προβολή ενός βίντεο, που σκηνοθέτησε και δημιούργησε η Μαρία Δαμκαλίδη. Η διπλή προβολή του βίντεο σε οθόνη και στα απέναντι ηφαιστειακά πετρώματα, δημιούργησε στους θεατές μία ψευδαίσθηση μετεωρισμού ανάμεσα στον ουράνιο θόλο και στο Ηφαίστειο, κατά την διάρκεια της ερμηνείας του έργου "Η Επικίνδυνη Νύχτα" του John Cage, που συμπληρώθηκε με την συγκινητική αφήγηση «Ο Μονόλογος του Ταξιδευτή».



Με κομμένη την ανάσα μετά το τέλος της συναυλίας σύσσωμο το θέατρο σήκωσε τα μάτια στον ουρανό, για να παρακολουθήσει από μία ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων ξενάγηση στους Αστερισμούς του Καλοκαιριού με αστρονομικά laser και με τηλεσκόπια που είχαν στήσει στις παρυφές του θεάτρου.

Στην παράσταση αυτή προσήλθαν πάρα πολλοί λάτρεις του ξεχωριστού, του ασυνήθιστου και του καινούργιου, που αψήφησαν την απόσταση από την Αθήνα καθώς και πολλοί επώνυμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails