Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ανάσταση vs Ρατσισμός

Αυτή την εποχή που οι ορθόδοξοι διέσχισαν το στάδιο του Τριωδίου και απολαμβάνουν τη χαρά του Πάσχα, η παγκόσμια κοινωνία ασχολείται με τη νόσο του ρατσισμού. Αυτή η λέξη αποκόπηκε από την σημασία της, που αποκτά ετυμολογικά, και χρησιμοποιείται για να εκφράσει αισθήματα και συμπεριφορές που πηγάζουν από μια ψευδαίσθηση διάκρισης στο επίπεδο του φύλου, του χρώματος, της θρησκείας και ό,τι άλλο. Από τον ρατσισμό εκπορεύεται και η μισαλλοδοξία. Αλλά με μια ρετρό ματιά, παρατηρούμε πως ο ρατσισμός προκύπτει επίσης από την ψευδαίσθηση κάποιας ανωτερότητας (βλ. υπεροψία) όπως και απολυτότητας (βλ. κυρίως στην κατοχή της Αλήθειας). Όπως και να έχει το πράγμα, το γεγονός της Ενανθρώπισης και εν τέλει της Ανάστασης ανατρέπει ριζικά όποιες ψευδαισθήσεις διάκρισης συνεπώς, και ρατσισμού. Ο Χριστός «ενδεδυμένος» τον δερμάτινο χιτώνα μετέφερε το κέντρο βάρους από το γένος, τότε των Ιουδαίων, στον ίδιο τον άνθρωπο. Άρα ο Χριστός μετέφερε την κοινωνία στο ενωτικό στάδιο της παραδεισένιας- προ της πτώσης- κατάστασης. Η κοινωνία που πρεσβεύει ο χριστιανισμός είναι κατεξοχήν ανθρώπινη, ούτε φυλετική, ούτε θρησκευτική, ούτε κάτι άλλο παρεμφερές.

Σύμφωνα με αυτά που παρουσίασα, η εντολή του Χριστού να κηρύξουμε γι΄αυτόν σε όλους («πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» Ματθ. 28, 19), δεν αποκτά δογματική χροιά αλλά κοινωνική-άλλωστε ποιος εγγυάται ότι μόνο μέσω του δόγματος πλησιάζει ο Χριστός τον κόσμο; Ο Χριστός που μας ένωσε, άνδρες και γυναίκες, πιστούς και άπιστους , «Ιουδαίος και Έλλην» (Γαλ. 3, 28. σε σημερινή γλώσσα, χριστιανούς και αλλόθρησκους), μας δίνει κάθε δυνατότητα της υπέρβασης του ρατσισμού. Αυτή η συνέπεια της Ενανθρώπισης και της Ανάστασης ξεχνιέται πολλές φορές και ως ορθόδοξοι κοιταζόμαστε, στο περιθώριο των παγκοσμίων καταστροφικών γεγονότων.

Κάποτε κυκλοφόρησε μια «ταινία» με τον τίτλο Fitna, η οποία ταυτίζει κάποιους στίχους του Κορανίου με γεγονότα της σύγχρονης σε μας εποχής π.χ. 11/9/01, και άλλα. Υποστηρίζοντας έτσι ένα αίσθημα μισαλλοδοξίας κατά του Ισλάμ ως θρησκεία, και μια ψεύτικη διάκριση μεταξύ του Ευρωπαίου και του μουσουλμάνου (σαν να έγινε η Ευρώπη μια θρησκεία ή το Ισλάμ μια γεωγραφία!). Ο σεναριογράφος ανακοίνωσε πριν από κάποιες μέρες ότι ετοιμάζει την «ταινία» Fitna 2. Αυτή η προσέγγιση των πραγμάτων δεν εξυπηρετεί ούτε την αλήθεια ούτε την ωριμότητα του ανθρώπου στα μάτια του Θεού.

Από την άλλη έχουμε το συνέδριο του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού στο οποίο δεν συμμετείχε το κατοχικό ψευδοκράτος του Ισραήλ παρασέρνοντας εκτός και τους συμμάχους του. Δυστυχώς κορυφώθηκε ο συρμός με την αποχώρηση των διπλωμάτων, στη διάρκεια της αναφοράς του προέδρου του Ιράν στον ρατσισμό του κατοχικού ψευδοκράτους του Ισραήλ. (αποχώρησαν και οι Έλληνες διπλωμάτες!!!)

Δυστυχώς όλα τα κράτη, μάλλον οι κυβερνήσεις, αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά στρώματα των ίδιων των λαών τους, όπως και άλλων λαών («εχθρών») με τρόπο ρατσιστικό. Μα, όμως, ο ρατσισμός δεν είναι ένας, και στον ίδιο βαθμό παντού. Και με βάση πολλών στοιχείων, πουθενά δεν έχει φτάσει στον ίδιο βαθμό στο οποίο έφτασε στο κατοχικό ψευδοκράτος του Ισραήλ. Το τείχος του Βερολίνου έπεσε για να υψωθεί το τείχος της ντροπής στη Γάζα και να χωριστεί η λωρίδα από τη λοιπή κατεχόμενη Παλαιστίνη; Η απαγόρευση στους Παλαιστίνιους μουσουλμάνους να προσευχηθούν στα τζαμιά, κυρίως στο Αλ-Άξα, τι είναι; Τα εμπόδια στους Παλαιστίνιους χριστιανούς στο να πάνε στις εκκλησίες τι είναι; Τα βάσανα της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κάθε λίγο και λιγάκι τι είναι; Το κατοχικό ψευδοκράτος δεν παύει να είναι ρατσιστικό, αν εμποδιστεί ο πρόεδρος του Ιράν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, να εκφωνήσει τον λόγο του. Άλλωστε τα παρατράγουδα βοήθησαν στην καλύτερη μετάδοση της άποψής του. Το ίδιο ισχύει σε όλα τα κράτη (και μη) μέλη του ΟΗΕ.

Επανέρχομαι στα καθ’ ημάς ελπίζοντας ότι τα δύο παραδείγματα που ανέφερα, να αποδείξουν την αναγκαιότητα και την υποχρέωση του κάθε αναστημένου ορθόδοξου πιστού να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και κάθε άλλη διάκριση, και να σπείρει την ένωση των πάντων με βάση την ανθρώπινη φύση, που μόλις γιορτάσαμε την Ανάστασή της.


Προμηθεύς

(σκίτσο: ο ρατσιστής είναι ο άλλος!)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ μ'αυτά που λες, αλλά θέλω να αναφέρω μια λεπτομέρια που ίσως να βοηθήσει. διαβάζοντας εδώ (http://www.cyberpresse.ca/international/moyen-orient/200904/21/01-848724-ahmadinejad-na-pas-prononce-une-phrase-remettant-en-cause-lholocauste.php) έμαθα ότι τελικά ο Αχμαντινεζάντ δεν αναφέρθηκε στο αμφιλεγόμενο ολοκαύτωμα, όπως ήταν γραμμένο στο κείμενο του. το πρόβλημα διμιουργήθκε απο τους δειρμηνείς που δεν πρόσεξαν ότι έχει αλλάξει το κείμενο του, ως ένδειξη καλής θέλησης. πάντως δεν κατάλαβα τι σχέση έχουν οι έλληνες και σηκώθηκαν; θα το έκαναν αν μιλούσε ο Ερντογάν;

Related Posts with Thumbnails