Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ο ΡΩΜΗΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι

Τη προηγούμενη Δευτέρα 19 του μηνός, διοργανώθηκε η πρώτη συνάντηση του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου των Νέων, Προσηρτημένων και Κοινοτικών Βακουφίων στην Άγκυρα (Yeni, Mülhak ve Cemaat Vakıfları).
Όπως είναι γνωστό ο αντιπρόσωπος όλων των εθνικοθρησκευτικών μειονοτήτων που ζουν στον γεωγραφικό χώρο της Τουρκίας είναι ο πρόεδρος της Κοινότητος Νεοχωρίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου κ. Παντελής Βίγκας.
Σύμφωνα με το άρθρο 41 του αναθεωρημένου Νόμου περί Ευαγών Ιδρυμάτων 5737 ζητήθηκε να διεξαχθούν εκλογές για πρώτη φορά στα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας από την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων με σκοπό να εκπροσωπηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο και η μειονοτική άποψη.
Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Δεκεμβρίου ο Ρωμηός υποψήφιος κατάφερε να αποσπάσει 73 ψήφους από το συνολικό αριθμό των 136 ψηφισάντων, έχοντας σημαντική διαφορά ψήφων από τον δεύτερο Αρμένιο υποψήφιο.
Η αποστολή που ανατέθηκε πλέον στον Ρωμηό αντιπρόσωπο του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική, πολύπλευρη και συνάμα τιμητική, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα εν ενεργεία Μειονοτικά Ιδρύματα που εκπροσωπούνται είναι 162 και από αυτά τα 66 βρίσκονται υπό Ρωμαίικη διοίκηση.
Σε μια Τουρκία που διανύει μια νέα φάση - στην σύγχρονή της ιστορία - φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού, η λειτουργία και δράση αυτού του νέου θεσμού, ας ευχηθούμε ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη διευθέτηση των μειονοτικών περιουσιακών και άλλων ζητημάτων και ότι θα επέλθει σταδιακά μία ειλικρινής συνεργασία με τις Αρχές και όλους τους άλλους εμπλεκομένους φορείς.

Κωνσταντίνος Μαρούσης

φωτό (Π.Α.): Άποψη του ναού της Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails