Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ


Στην μεγάλη αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γερογιάννη «ΤΟ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» (Εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ). 
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους, που κατέκλυσαν την αίθουσα, ο πρόεδρος Νίκος Παπαθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Κανακόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) Κώστας Καρούσος. 
«Εγώ ασχολήθηκα με τους πραγματικούς θησαυρούς των Ελλήνων: Το δημοτικό τους τραγούδι. Θέλησα με τη γλώσσα του Ομήρου και του Πινδάρου να μιλήσω για την πραγματική ποίηση και την πραγματική δημιουργία των Ελλήνων» είπε ο συγγραφέας Γιάννης Γερογιάννης. 


Απήγγειλε ο ποιητής Βασίλης Καπράλος. Στο βιβλίο αναφέρθηκε εκτενώς η συγγραφέας, Δρ Σοφία Σκλείδα. 
Η Δάφνη Πανουργιά, η Αννα Καρλαύτη και ο Δημήτρης Καλογεράς απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια, με τη συνοδεία και του νεαρού Βαγγέλη Βασιλείου στο κλαρίνο. Η χορωδία της Ομοσπονδίας απέδωσε, επίσης, τραγούδια της παράδοσης, ενώ συμμετείχε και το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας. 


Ο συγγραφέας Γιάννης Γερογιάννης έγραψε για το πόνημά του αυτό: 
«Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση το έργο τούτο να αραχνιάζει στις βιβλιοθήκες κάποιας πόλεως ή κάποιον ερευνητή, αλλά να ταξιδέψει στις καρδιές όλων εκείνων που αγαπούν το Δημοτικό τραγούδι. Όλων εκείνων που το τραγουδούν και κυρίως όσων το χορεύουν και το κάνουν κτήμα τους. Είναι το τραγούδι η "γλώσσα της ψυχής" και την κάνει να πετάει και να παίρνει δρόμους αλλόκοτους. Πώς θα ήταν η ελληνική γλώσσα χωρίς το δημοτικό τραγούδι; Πώς η ελληνική ποίηση; Πώς ο ελληνικός πολιτισμός; Η εκφορά της γλώσσας, η μουσικότητα; Τα οράματα του λαού παίρνουν σάρκα και οστά απ' αυτό το τραγούδι και ενίοτε γίνονται δύναμη για να "ραγίσουν τα λιθάρια" όπως εύστοχα επισημαίνει ο ποιητής της Ρωμιοσύνης. Τούτο το τραγούδι είναι ζωντανό. Γεννάει αξίες, κώδικες τιμής και πολιτισμό. Με τούτο ημερεύει, διασκεδάζει και κλαίει στις μεγάλες συμφορές του κόσμου. Με τούτο γεννιέται, πολεμάει και πεθαίνει. Είναι η "μοίρα της Ρωμιοσύνης", που τον συντροφεύει και τον ανταριάζει σε κάθε στιγμή. Στην κούνια, στο χωράφι, στην τάβλα, στην ξενιτειά, στο ξύρισμα και κυρίως στα οράματα και στους αγώνες της φυλής. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός το τραγούδι που έχει μέσα του -όχι μονάχα τη δύναμη της ζωής- αλλά κυρίως τη δύναμη της έμπνευσης και συνήθως γίνεται αφετηρία δημιουργίας για κάθε τέχνη και κάθε γενεά».
Ο Γιάννης Γερογιάννης γεννήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση, σε σχολείο του Ψυχικού. «Με παλιές φόρμες και φθαρμένα ίσως υλικά, προσπαθώ να ανακυκλώσω, σκέψη αρχέγονη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο». Ισχυρίζεται. Έργα του: «Μαραθώνιος δρόμος Ειρήνης και πολιτισμού». «Αμαδρυάδα», Ποιητική συλλογή, Εκδόσεις «Δρόμων» 2016. «Η Αμαδρυάδα και τα ιερά δάση της Ελλάδος» 2017. Κείμενα για το περιβάλλον. «Πολίτης του Κόσμου» Ποιητική συλλογή, Εκδόσεις «Δρόμων» 2018. Ποιήματα, διηγήματα και δοκίμια του, έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Πολλά από αυτά τα κείμενα έχουν εκδοθεί και περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες: «Αιτωλικά», «Επτανησιακή Λογοτεχνία», «Γλυπτών Παλινόστησις», «Πόλεων ποιήσεις», «Κόκκινη κλωστή», «Ιστορίες της Ρόδου», «Φιλολογική πρωτοχρονιά», «Καλλιτεχνικό ημερολόγιο 18», «Ρωμηών πράξεις», «Το βλέμμα της Ειρήνης», «Σκληρός Απρίλης του 2020 μ.Χ.», «Διηγήματα του Εγκλεισμού», «150 βραβευμένα ποιήματα», Το Κοράλλι. «Συνομιλώντας με τον Arthur Rimbaud», «Οι Λογοτέχνες τιμούν την επανάσταση του 1821», «Ανθολογία του 1821», Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ΕΛΒΕ» κ.τ.λ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails