Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: "ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΗΜΕΣ Ή ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος Σκλήφας, του Ευθυμίου και της Κατίνας, μου απέστειλε άλλο ένα εξώδικο. Αυτή τη φορά γιατί θεωρεί ότι τον συκοφάντησα – αυτόν και τον βοηθό του Κερνίτσης Χρύσανθο - με κείμενό μου για την υπόθεση του επισκόπου Τρωάδος Πέτρου, ο οποίος έχει τεθεί σε αργία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Στο εξώδικό του ο σεβασμιώτατος αναφέρει ότι ο επίσκοπος Τρωάδος Πέτρος «από τον Αύγουστο 2015 έπαυσε να είναι κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών και υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου» και ότι με το κείμενό μου τον προσβάλω. Γράφει επί λέξει; «…με κατηγορείτε …ότι σιωπώ σχετικά με διαδόσεις εναντίον του, οι οποίες σημειώνω δεν έχουν επιβεβαιωθεί και δεν έχω αρμοδιότητα να τις διερευνήσω, αφού ο εν λόγω κληρικός υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα μας αποδίδετε την μομφήν ότι τον συγκαλύπτομε και εγώ και ο Επίσκοπος Κερνίτσης… Προσποιείσθε ότι σας διαφεύγει το γεγονός ότι η θέση μας μάς επιβάλει να υιοθετούμε αποδεδειγμένα πράγματα και όχι φήμες ή διαδόσεις, στις οποίες πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί». 
Εφ’ όσον, λοιπόν, ο μητροπολίτης Πατρών ξεκαθαρίζει την θέση του, σε σχέση με τον Τρωάδος Πέτρο, δεν έχω παρά να αποδεχθώ τους λόγους του που είναι σαφείς και κρυστάλλινοι. Δέχομαι ότι δεν συγκαλύπτει τίποτα, ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει ανεπιβεβαίωτες διαδόσεις και μάλιστα κληρικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι είναι επιφυλακτικός, ως εκ της θέσεως του, σε φήμες και διαδόσεις που δεν έχουν αποδειχθεί. 
Δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλω ή να δυσφημίσω τον σεβασμιώτατο και αρκούμαι στο επίσημο δελτίο της Μητροπόλεως Πατρών για την εκλογή του Τρωάδος Πέτρου: «Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ. Χρυσόστομος, μίλησε μέ λόγια θερμά γιά τόν Θεοφιλέστατο Τρωάδος καί ἀνέφερε χαρακτηριστικά, ὅτι μέ πολύ δυσκολία ἀποχωρίζεται ἕνα ἐκ τῶν σεμνῶν καί ἐργατικῶν καί συνετῶν Κληρικῶν τῆς Μητροπόλεως Πατρῶν, ὁ ὁποῖος τόσον ὡς Ἐφημέριος, ὅσον καί ὡς Ὑποδιευθυντής τῶν Μ.Μ.Ε. τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ἐσχάτως δέ ὡς Ἐφημέριος καί ὡς ὑπεύθυνος τοῦ Πανεπιστημιακοῦ Ναοῦ τῶν Τριῶν Ἰεραρχῶν τοῦ Πανεπιστημίου Πατρῶν, ἐργάστηκε μέ ἐπιτυχία. Ὅμως, ἐφ’ ὅσον ὁ Θεός οὓτως ὠκονόμησε, μέ χαρά, παρεχώρησε τό κανονικό ἀπολυτήριο στόν π. Πέτρο, ὣστε νά ἀξιοποιηθῇ ἀπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, γιά τήν Ἱερά Μητρόπολη Βελγίου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails