Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

ΕΡΓΑ "ΣΟΛΩΜΙΣΤΩΝ" ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ "ΥΜΝΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ"


Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΕΡΓΑ Γ. ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ ΚΑΙ Μ. ΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ 
Γράφει ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 
Μάστερ Μουσειολογίας 
Tο τριήμερο 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιείται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων το Συνέδριο "Xαῖρε ὦ χαῖρε Ἐλευθεριά" στο πλαίσιο του εορταστικού έτους για τα 200 χρόνια από τη συγγραφή του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν" από τον Διονύσιο Σολωμό (Μάιος 1823), ο οποίος μετέπειτα καθιερώθηκε ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας (1865) και της Κύπρου (1966). Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Ιονική Ακαδημία – 1808 και είναι σημαντική η συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων. 
Δείτε το συνέδριο ΕΔΩ
Γιατί συνεχίζει να εμπνέει ο Διονύσιος Σολωμός; Αυτή ήταν η σκέψη της ιστορικού τέχνης και υπεύθυνης της μουσειακής συλλογής του Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουίζας Καραπιδάκη, που επιμελήθηκε μια μικρή έκθεση αφιερωμένη στον Εθνικό Ποιητή, με έργα "σολωμιστών" εικαστικών. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και αποτελεί την παράλληλη δράση του Συνεδρίου «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά». 
Πιο συγκεκριμένα, εκτίθενται πέντε ζωγραφικά έργα μικτής τεχνικής με πορτραίτα του Σολωμού, φιλοτεχνημένα από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των έργων πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση του καλλιτέχνη «Μορφές του ΄21», στο Μουσείο Μπενάκη, με την ευκαιρία της επετείου 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (Ιούλιος-Οκτώβριος 2021). 
Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται δύο artbooks με ξυλογραφίες του Μανώλη Χάρου, βασισμένα σε έργα του Σολωμού, όπως η μνημειακή έκδοση του τυπογραφείου ΔΙΑΤΤΩΝ Διάλογος που παρουσιάστηκε από την GALLERY13 και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Δράμας, στα πλαίσια των εορτασμών για την επέτειο της Επανάστασης (2021). Επίσης, εκτίθενται και άλλες εκδόσεις με εικονογραφήσεις του καλλιτέχνη για έργα του Ποιητή (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Κρητικός, Ύμνος στη Σελήνη κ.ά.). 
Τέλος, δίνεται η ευκαιρία στους συνέδρους και τους επισκέπτες να δουν και την ιστορική πλέον έκδοση της «Γυναίκας της Ζάκυθος» με χαλκογραφίες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού (εκδ. Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Μαρίας Μοσχανδρέου).


Για τις ανάγκες των εργασιών του συνεδρίου, η νεαρή σχεδιάστρια Vicky Stamou δημιούργησε μια πρωτότυπη οπτική ταυτότητα, λογότυπο και εικαστικά μοτίβα για την επέτειο και για την διοργάνωση ξεχωριστά. Αυτή η ταυτότητα θα συνοδεύει το εποπτικό υλικό, τις διαπιστεύσεις των συνέδρων κ.ά. Στο λογότυπο δεσπόζει αφαιρετικά, με μια γεωμετρική αναπαράσταση, ένα στεφάνι ελιάς. Όπως αναφέρει η σχεδιάστρια «η ελιά, εκτός από τους βαρείς συμβολισμούς που κουβαλάει η εικόνα της (δόξα κτλ.), είναι και το φυτό το οποίο ήταν παρόν στη συγγραφή του Ύμνου, έκανε παρέα στον Σολωμό στον Λόφο του Στράνη…». 
Ούτε και τα χρώματα επιλέχθηκαν τυχαία. Έχοντας ως άξονα το ίδιο το ποίημα του Σολωμού, η σχεδιάστρια προσπάθησε να επικοινωνήσει ως χρώματα τις βασικές ενότητες του Ύμνου: λευκό για την Ελευθερία, κόκκινο για τις μάχες και την Επανάσταση, μαύρο για τη διχόνοια και εκθαμβωτικό μπλε για την Πατρίδα. Τέλος, το βασικό εικαστικό μοτίβο βασίστηκε στις φόρμες και στα χρώματα του οικοσήμου της οικογένειας Σολωμού (αιχμηρά τρίγωνα ενωμένα σε έναν πυρήνα) που λειτουργεί ως αναφορά στον ίδιο τον ποιητή και στο Μουσείο του, το οποίο τον γιορτάζει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails