Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στην Πάτρα, την πόλη του Αγίου Ανδρέου, πανηγύρισε και ο Ναός των Ρωμαιοκαθολικών της Πάτρας, στο κέντρο της πόλης. 
Είδαμε με χαρά ότι στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας, Σεβασμιώτατος Θεόδωρος Κοντίδης, παρέστη συμπροσευχόμενος και ένας ορθόδοξος κληρικός, τον οποίο ευχαρίστησε για την παρουσία του ο εφημέριος τού εν Πάτραις Ναού των Καθολικών, ως εξής: 
«Ευχαριστώ τον πανοσιολογιώτατο π. Ιερώνυμο Αρβανίτη, ο οποίος με την παρουσία του εδώ, είμαι σίγουρος, εκφράζει την οικουμενικότητα της κλήσης του Αποστόλου Ανδρέα «Βρήκαμε το Μεσσία». Αυτό το κάλεσμα διατρανώνει η ενότητα μας σήμερα, η ενότητα την οποία εκφράζει η παρουσία του π. Ιερώνυμου». 
Νομίσαμε - και το επαινέσαμε - ότι ο ορθόδοξος ιερέας είχε την άδεια - όπως προβλέπεται - του οικείου επισκόπου, του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, αλλά σήμερα, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, η Μητρόπολη Πατρών εξέδωσε μία "πύρινη" διάψευση, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: 
"Κατόπιν τῆς ἀναγραφῆς σέ κάποιους ἱστοτόπους, περί τῆς παρουσίας Ὀρθοδόξου Κληρικοῦ ὡς ἐκπροσώπου δῆθεν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν, στήν Θεία Λειτουργία τῆς 30ης Νοεμβρίου ἐ.ἔ. στόν Ρωμαιοκαθολικό Ναό Ἁγίου Ἀνδρέου Πατρῶν, ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πατρῶν ἐνημερώνει, ὅτι ὁ ὡς εἴρηται Κληρικός δέν ἀνήκει στό δυναμικό της, οὔτε ἐπικοινώνησε μέ τήν Ἱερά Μητρόπολη σχετικῶς μέ τήν ἐνταῦθα παρουσία του καί πόσον μᾶλλον δέν ἐξεπροσώπησε τήν Ἱερά Μητρόπολη στήν πανήγυρη τῶν ἐνταῦθα Ρωμαιοκαθολικῶν. 
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως". 
Επομένως, η Μητρόπολη Πατρών δηλώνει παντελή άγνοια για την παρουσία του ορθοδόξου κληρικού στην πανήγυρη των Ρωμαιοακθολικών της Πάτρας. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί κάποια προσέγγιση με την Ρωμαιοκαθολική κοινότητα της πόλης. 
Πάντως, δεν μας λέει σε ποια Μητρόπολη ανήκει ο κληρικός αυτός και πώς βρέθηκε στον Καθολικό Ναό της πόλης τέτοια μέρα, που όλοι οι ορθόδοξοι συρρέουν στο ναό του Πολιούχου. 
Με την ευκαιρία, είδαμε ότι "άστραψε και βρόντηξε" ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος για τον νόμο που λέγεται ότι θα έλθει στη Βουλή και αφορά στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πολύ σωστά! Όμως, ο σεβασμιώτατος στην περίπτωση του Πατρινού επισκόπου που κατηγορείται για ποικίλα ηθικά σκάνδαλα, τηρεί σιγήν ιχθύος... 
Ενώ από τους ιερούς κανόνες προβλέπεται ότι εφ' όσον το παράπτωμα κληρικού τινός, άλλης δικαιοοδοσίας ή Μητρόπολης, τελείται στα όρια μιας συγκεκριμένης Μητρόπολης, μπορεί να επιβάλει ποινή ο οικείος ιεράρχης. 
Καλό μήνα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails