Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Η Αγία Βαρβάρα στην πόλη Pont - Péan της Γαλλίας


Αριστείδης Γ. Κανατούρης 
4 Δεκεμβρίου 2023 
Με αφορμή την σημερινή γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, που θεωρείται προστάτιδα των μεταλλωρύχων και τιμάται από όλον τον χριστιανικό κόσμο, θα αναφερθώ σε ένα γεγονός που έχει σχέση με την πόλη μας, το Λαύριο, και την μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία του. 
Στα χρόνια που η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου ήταν σε πλήρη ακμή, εκεί στα 1885 με 1888, διετέλεσε γενικός διευθυντής της ο Γάλλος Léon Maudet (1848-;). Ο Maudet ήταν Μεταλλειολόγος Μηχανικός, διπλωματούχος του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain (Βέλγιο) το 1872 και, πριν έρθει στο Λαύριο, είχε εργασθεί στο Βέλγιο αρχικά ως μηχανικός σε μεταλλείο μολύβδου και στη συνέχεια ως διευθυντής σε ανθρακωρυχείο. 
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Λαύριο, υπήρξε ο πρώτος Προξενικός Πράκτορας της Γαλλίας (1886) και ο πρώτος Προξενικός Πράκτορας (1886) και Υποπρόξενος του Βελγίου (1887). Ως γενικός διευθυντής της Γαλλικής Εταιρείας είχε υποδεχθεί και ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις της επιφανείς προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Γάλλος Ερρίκος, πρίγκηπας της Ορλεάνης, που επισκέφθηκε το Λαύριο με την συνοδεία του στις 21-22 Σεπτεμβρίου 1887 και η Αγγλίδα Κόμησσα της Γερσέης, όπως η ίδια περιγράφει τις εντυπώσεις της από την επίσκεψή της στο Λαύριο, στις 3 Φεβρουαρίου 1888 (Βλ. το βιβλίο «Ιστορία Μεταλλείου ρωμαντικώς γεγραμμένη υπό της Κομήσσης της Γερσέης», έκδοση της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, 2010). 
Μετά την επιστροφή του στην Γαλλία, εργάσθηκε ως γενικός διευθυντής (1891-1898) στα μεταλλεία μολύβδου και ψευδαργύρου του Pont-Péan (περιφέρεια Βρετάνης). Όταν στα 1895 η εξόρυξη μεταλλεύματος από εκείνο το μεταλλείο ξεπέρασε τους 20.000 τόνους, ο Maudet προσέφερε το άγαλμα της Αγίας Βαρβάρας, σε αναγνώριση των προσπαθειών των μεταλλωρύχων γι’αυτό το επίτευγμα. Αργότερα, μετά από διαφωνία με την ιδιοκτησία της εκεί εταιρείας, παραιτήθηκε και φεύγοντας πήρε μαζί του το άγαλμα της Αγίας Βαρβάρας και το εγκατέστησε στο διαμέρισμά του στην πόλη Rennes. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον οδήγησαν κατόπιν σε εργασία του στο εξωτερικό, οπότε έφυγε και, μη μπορώντας να το πάρει μαζί του, άφησε το άγαλμα στον θυρωρό της πολυκατοικίας του. Από τον θυρωρό, το άγαλμα κληρονόμησε ο γιός του και μετά απ’αυτόν ο εγγονός του. Στα χρόνια που πέρασαν το μεταλλείο του Pont-Péan σταμάτησε να λειτουργεί και αποτελεί πλέον ένα αξιοθέατο. Όταν στα 1987 ο εγγονός του θυρωρού και κάτοχος του αγάλματος επισκέφθηκε το Pont-Péan, αποφάσισε να το δωρίσει εκεί που ανήκε, δηλαδή στον τόπο προέλευσής του. Η επιστροφή του αγάλματος και η εγκατάστασή του στην εκκλησία του Pont-Péan έγινε σε επίσημη τελετή στις 27 Μαρτίου 1988 και από τότε κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, μετά από την επίσημη λειτουργία, το άγαλμά της λιτανεύεται με την συμμετοχή της δημοτικής αρχής σε όλους τους δρόμους της πόλης.
Σημείωση: Στο Λαύριο υπάρχουν τρεις ναοί αφιερωμένοι στην Αγία Βαρβάρα: ο Καθολικός Ναός (εγκαίνια 1881) που έχτισε ο Σερπιέρης και δύο ορθόδοξα εξωκκλήσια, ένα στην Σούριζα (Εθνικός Δρυμός Σουνίου) που έχτισαν μεταλλωρύχοι αρχές του 20ου αι. και ένα - πολύ πρόσφατο - στον χώρο της ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails