Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟ ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 94 ΕΤΩΝ


Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη 
Προϊσταμένου Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού
Μια τέτοια ημέρα σαν τη σημερινή, πριν από 94 χρόνια, το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών με ενέργειες του τότε Νομάρχη Αττικοβοιωτίας Νικολάου Παρίτση και διά της υπ' αριθ. 97916/09.12.1929 Αποφάσεως, απαλλοτρίωσε την περιοχή, όπου βρίσκεται σήμερα το προάστιο του Νέου Ψυχικού, υπέρ των Μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι και απετέλεσαν τους πρώτους κατοίκους του! 
Σήμερα λοιπόν το προάστιό μας έχει γενέθλια! Γίνεται 94 ετών! Αντίθετα όμως από τους ανθρώπους δεν γερνάει και δεν ρυτιδιάζει, αλλά μεγαλώνει, μεταμορφώνεται, δυναμώνει, ακμάζει, νεάζει, δίνοντάς μας καινούργιες δυνατότητες βελτιώσεως. 
Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχάσουμε τον ιστορικό πυρήνα του θεμέλιου λίθου! Θεμέλιος λίθος του προαστίου είναι το εικόνισμα του αγίου Γεωργίου που ήρθε από τη Μικρά Ασία και γύρω του "ώσπερ μέλισσαι κηρίω", όπως δηλαδή οι μέλισσες μαζεύονται γύρω γύρω από το μέλι, έτσι Μικρασιάτες και μη, πρόσφυγες και γηγενείς, προσκυνητές, περαστικοί και κάτοικοι πλέκουμε τον ιστό της ιστορίας μας γύρω από το σταθερό σημείο αναφοράς του Νέου Ψυχικού, πού είναι ο Άγιος Γεώργιος! 
Ο Άγιος Γεώργιος, όταν τον χαιρετούμε με ασπασμό στην εικόνα του, παρατηρούμε ότι είναι πάντα στραμμένος προς την Ανατολή! Κοιτάει προς την πατρίδα του, την Καππαδοκία και την Παλαιστίνη... για χάρη μας όμως τρέχει για να είναι παντού, για να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, να θεραπεύσει τις ατέλειες μας, τα λάθη μας, τα σφάλματά μας, να μας προστατεύσει από τους κινδύνους, τις κακοτοπιές και να είναι και αυτός όπως ο Κύριός του "τοις πάσι τα πάντα" και μάλιστα γρήγορος, δι' ό και επεκλήθη από τους βυζαντινούς "γοργός"! 


Ο Άγιος Γεώργιος, το κέντρο του Νέου Ψυχικού, κοιτάει προς την Ανατολή και βρίσκεται όχι στη Δύση, αλλά στο μεταίχμιο, στον ελληνικό μεθόριο κόσμο των πολιτισμών! 
Ο Άγιος Γεώργιος με αυτή τη στάση του και με αυτή του την κίνηση μας δίνει ένα μήνυμα... να μην ξεχνάμε το παρελθόν, να μην ξεχνάμε τις ρίζες και πάντα, όπως και εκείνος, όπως οι μέλισσες, να συνεργαζόμαστε για το καλό! 
Γι' αυτό σκέφτηκα να ακούσουμε μία σπουδαία μουσική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Ηρώδειο, διοργανωθείσα από το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στις 3 Ιουλίου του 2017, με τίτλο "Βυζαντινή και Οθωμανική μουσική. Συνάντηση δύο μουσικών πολιτισμών". Ο Βυζαντινός Χορός "Τρόπος", ο οποίος τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μας, υπό την διεύθυνση του διδασκάλου Κωνσταντίνου Αγγελίδη, συμπράττει με σύνολο Τούρκων τραγουδιστών θρησκευτικής μουσικής με γέφυρα δύο όργανα, την λύρα, που παίζουν οι Έλληνες της Πόλης και το νέι, το μουσικό όργανο των Δερβίσηδων. 
Η συναυλία καλύπτει το ευρύ φάσμα της μουσικής της Ανατολής, που περιλαμβάνει το βυζαντινό μέλος και την οθωμανική μουσική και μας μεταφέρει στην Πόλη, την Βασιλίδα! 
Έτη πολλά λοιπόν, αδελφοί και η σήμερα εορτασθείσα εγκυμοσύνη της αγίας Άννης, ας είναι σύμβολο κυοφορίας ιδεών, οσμώσεων και δημιουργίας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails