Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΟΥΛΔΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ


ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Ο Δάσκαλος που ευεργετούσε κρυφά 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
Κυριακή 5 Νοεμβρίου  9.00 μ.μ. Ξενοδοχείο Divani Caravel (Λ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα)
Συγγραφέας: Στέφανος Σουλδάτος, Σκίτσο εξωφύλλου: Αντώνης Τσακίρης, Εκδόσεις: Εν Πλω 
Ομιλητές: 
Aνδρέας Χρόνης, δικηγόρος 
Μύριαμ Μαρίνου, καθηγήτρια Μουσικού Σχολείου Ιλίου 
Γιώργος Φουντάς, φιλόλογος-καθηγητής μουσικής. 


Από τη Χορωδία των Βασιλικών Ανακτόρων ως τη Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών. Από τις «Όρνιθες» του Μάνου Χατζιδάκι ως το λογοκριμένο «Ζει;» του Μίμη Πλέσσα. Από τη Μητρόπολη Πύργου ως τη Μητρόπολη Αθηνών. Όλα τα μουσικά μονοπάτια που ακολούθησε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος είχαν έναν κοινό προορισμό, την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, με την οποία έκανε τη Βυζαντινή μουσική γνωστή σε όλο τον πλανήτη, με περισσότερες από χίλιες εμφανίσεις σε τουλάχιστον τριάντα έξι χώρες σε τέσσερις ηπείρους. Μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε μια μεγάλη αλήθεια, που οδήγησε τους μαθητές του στο συμπέρασμα ότι του χρωστούν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να φανταστούν. Ο Στέφανος Σουλδάτος, μαθητής και συνεργάτης του επί είκοσι πέντε χρόνια, καταγράφει μικρές και μεγάλες στιγμές που έζησε κοντά του και αποκαλύπτει πώς ευεργετούσε κρυφά δεκάδες μαθητές του και πώς βοηθούσε τον καθένα ξεχωριστά να βρει το δικό του μονοπάτι στον χώρο της μουσικής. 
Αντί Προλόγου: 
Προτίμησα να απευθυνθώ σε μαθητές του δασκάλου από το εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία), οι οποίοι εμπνεύστηκαν από αυτόν, ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να μαθητεύσουν κοντά του και επέστρεψαν στις χώρες τους για να μεταλαμπαδεύσουν μέσω της διδασκαλίας και της ίδρυσης χορωδιών τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν. Τους ζήτησα να μοιραστούν μαζί μου λίγες σκέψεις για τον δάσκαλο, να περιγράψουν πώς τους ενέπνευσε και πώς συνέβαλε στην καλλιτεχνική τους πορεία. 
Απόσπασμα από την εισαγωγή: 
Σταχυολογώντας τις αναμνήσεις μου, προέκυψε αυτό το βιβλίο, στο οποίο μοιράζομαι μικρές και μεγάλες στιγμές που έζησα κοντά στον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Περιλαμβάνει κυρίως προσωπικά μου βιώματα. Δεν πρόκειται για πλήρη βιογραφία του, αν και μάλλον είναι η πληρέστερη καταγραφή της πορείας του στον χώρο της μουσικής, αλλά για καταγραφή των αναμνήσεών μου και της συμβολής του στη δική μου πορεία στον χώρο της μουσικής, μια πορεία που όχι απλά επηρεάστηκε από αυτόν, αλλά, όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας το βιβλίο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υφίστατο καν χωρίς αυτόν.

Ο Στέφανος Σουλδάτος με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο 

Στέφανος Σουλδάτος 
Ο Στέφανος Σουλδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Πήρε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Υπήρξε μέλος της Παιδικής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1989-1996) και της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας (1995-2015). Είναι Διπλωματούχος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ, με Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ALBA Graduate Business School και Διδακτορικό στις Βάσεις Δεδομένων Διαδικτύου από το ΕΜΠ. Έχει τιμηθεί με έντεκα υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία (Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θωμαΐδειο Ίδρυμα, Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, Ίδρυμα Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου, Ίδρυμα Βελούχι, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας κ.ά.). Εργάζεται στον χώρο της πληροφορικής ως Υποδιευθυντής Έργου και Επικεφαλής Επιχειρησιακής Ανάλυσης σε έργα πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαφόρων υπουργείων του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Αγγλίας, της Πολωνίας, της Μολδαβίας, της Κύπρου και άλλων κρατών. Είναι παντρεμένος με τη συμβολαιογράφο Αγγελική Βλασοπούλου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Το 2007 ίδρυσαν μαζί το εργαστήρι μουσικής γάμου Μελώδημα (www.melodima.gr), το οποίο στεγάζει τα κοινά καλλιτεχνικά τους όνειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails