Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής "Σπαρτίον κόκκινον" της Αδαμαντίας Μαρκαναστασάκη


Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 στην αίθουσα του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Νέου Ψυχικού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Σπαρτίον κόκκινον, που συνέγραψε η κ. Αδαμαντία Μαρκαναστασάκη και που συνεκδόθηκε από τον Όμιλο και την Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. 
Η παρουσίαση τέθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Αθηνών καθώς η συλλογή είναι ο Α’ τόμος ποιημάτων για τους Αγίους των Αθηνών, που εορτάζουν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο. Η σύλληψη της ιδέας προέκυψε από τα μαθήματα Τοπικής Αγιολογίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως που έλαβαν χώρα στην εν λόγω Ενορία το 2021. 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Χαράλαμπος Μπονάτσος, ενώ την έκδοση προλόγισε ο αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης, κάνοντας λόγο για το σπαρτίον, τον μίτο δηλαδή που μας διασφαλίζει την έξοδο από τον λαβύρινθο και που λαμβάνει σήμερα μορφή μέσω των ποιημάτων που μας συνδέουν με τους τοπικούς Αγίους των Αθηνών, τους μόνους βοηθούς μας στις δυσκολίες του βίου. 
Η καθηγήτρια Συγκριτικής Θρησκευτικής Λογοτεχνίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Κίρκη Κεφαλέα, η οποία υπογράφει και το εισαγωγικό σημείωμα αναφέρθηκε στην έννοια του κόκκινου σπαρτίου καθώς γίνεται αναφορά του στην Αγ. Γραφή και ερμηνεύεται ως ο πόθος των μαρτύρων για την ένωση με τον Νυμφίο και πρώτο Μάρτυρα Χριστό. 


Η υποψήφια Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και φιλόλογος κ. Ελένη Λιάπη έκανε εμπεριστατωμένη αναφορά στην Αθηναϊκή Αγιολογία ενώ η θεολόγος και επίσης υποψήφια Διδάκτωρ του ΑΠΘ κ. Ιωάννα Κορδοπάτη απήγγειλε ποιήματα από τη συλλογή. 
Την εκδήλωση αποφώνησε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της έκδοσης αλλά και τους παρισταμένους της κατάμεστης αίθουσας και σημείωσε ότι η επιτυχία των σεμιναριακών μαθημάτων του ΙΠΕ δεν είναι μόνο η επιτυχής παρακολούθησή τους από τους ενδιαφερομένους, αλλά κυρίως όταν αυτά έχουν με τον οποιονδήποτε τρόπο αντίκτυπο και μετακύλιση στην τοπική κοινωνία. 
Η σύλληψη της ιδέας για την συγγραφή ποιημάτων για τους Αγίους των Αθηνών, η υλοποίησή της, η έκδοση αλλά και η αποδοχή της από τον κοινωνικό περίγυρο, καθιστούν την Ενορία πραγματικά ζωντανό κύτταρο, δικαιώνοντας έτσι τις ανύσταχτες προσπάθειες και την μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β’ για την διά βίου επιμόρφωση των ιερέων και των στελεχών των Ενοριών της Αρχιεπισκοπής αλλά και κάθε ενδιαφερομένου.
Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Αθηνών 
Video: ecclesiatv.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails