Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

"ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΑΣΙΝΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΟΥΠΟ ΤΟΝ ΜΕΛΩΔΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Από την εξαιρετική Subways Music του φιλόπονου Σοφοκλή Σαπουνά κυκλοφορήθηκε το πρώτο άλμπουμ από μια σειρά πέντε δίσκων μελοποιημένης ποίησης από τον μελωδό Γιώργο Κουρουπό. Ο δίσκος έχει τίτλο: “Αρχή του κόσμου πράσινη”. Ο διακεκριμένος και αγαπημένος συνθέτης επιλέγει και μελοποιεί 25 ποιήματα, χαρίζοντάς μας: 
• Δεκατέσσερα τραγούδια σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη,
• Τρία τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς, 
• Τρία τραγούδια σε ποίηση Αρχίλοχου, 
• Τρία τραγούδια σε ποίηση Ανδρέα Εμπειρίκου, 
• Δύο τραγούδια σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη. 
Ερμηνεύει κατά τρόπο μοναδικό, τα 22 τραγούδια του δίσκου, ο διεθνούς φήμης βαρύτονος, ο ιεροφάντης Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Τα τρία τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς ερμηνεύει η σπουδαία μεσόφωνος, η ιέρεια Άρτεμις Μπόγρη. Στο πιάνο δύο ξεχωριστοί πιανίστες, σταθεροί συνεργάτες του συνθέτη, οι μύστες Θανάσης Αποστολόπουλος και Γιάννης Τσανακαλιώτης. 
«Η μουσική», υποστηρίζει ο Γιώργος Κουρουπός, «είναι για την ποίηση το ιδανικό της απόλυτης ελευθερίας. Τί είναι η ποίηση για τους μουσικούς; Είναι μήπως η αναζήτηση μιας ασφαλούς βάσης μέσα στον έλλογο κόσμο και η αποφυγή των κινδύνων της ελεύθερης πτήσης - για να μην πω, πτώσης; Είναι η γοητεία του τελειότερου μουσικού οργάνου, της ανθρώπινης φωνής; Ένα έντεχνο μουσικό έργο θέλει μέσα στη σύζευξή του με τον ποιητικό λόγο, να δημιουργήσει μια νέα μουσική οντότητα, που και το ποίημα να μετουσιώνει, αλλά και τη μουσική σκέψη να προάγει».

 

Προσωπικά θεωρώ πως ο Γιώργος Κουρουπός ο μελωδός δεν γράφει τραγούδια. Είναι ο μαιτρ του ελληνικού lied. Μας δίνει κύκλους τραγουδιών που είναι εφάμιλλοι κύκλων τραγουδιών ευρωπαίων συνθετών. Πολυφωνία, πολυρυθμία, μελωδικότητα, αλλά και διαφωνίες – περάσματα, ελληνικότητα που κυριαρχεί, αλλά δεν κραυγάζει, όλα βαλμένα με αριστοτεχνικό τρόπο στη σύνθεση. Ο Κουρουπός συνθέτει με λογισμό και μ’ όνειρο και βέβαια αναδεικνύει με μαεστρία την μίμηση προς τα νοούμενα. Δεν είναι απλώς ότι δεν παρατονίζει τις λέξεις ή ότι τις τονίζει σωστά επενδύοντάς τις μουσικά. Οι λέξεις στα χέρια του (συνθετική γραφή) και στα πλήκτρα του στάζουν το ίδιο ποίηση και μουσική. Η επιτυχία του είναι, νομίζω, ακριβώς αυτή: Δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει την ποίηση, αλλά θέλει να την αναδείξει και μαζί της να φωτιστεί και το δικό του μέλος. Ακόμα και οι επαναλήψεις λέξεων ή φράσεων εκεί αποσκοπούν: στην ενιαία μουσική ποιητική. Αυτή η σχοινοβασία κρατεί πολύ καλά στην μελοποιημένη ποίηση του Κουρουπού. Με μιαν αδιαπραγμάτευτη προοπτική φωτός και ιριδισμών. Τραγούδια με χρώματα, «μουσικές εξαίσιες» ενός «μυστικού θιάσου», όπως θα ‘λεγε κι ο Αλεξανδρινός. 
Η καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής του δίσκου «Αρχή του κόσμου πράσινη». είναι της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, που είναι για χρόνια σταθερή συνεργάτης και συνοδοιπόρος του Γ. Κουρουπού στην οδό της μουσικής ποιητικής. 


Στο μεταξύ, βραδιά αφιερωμένη στο έργο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη διοργανώνουν την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στις 7.30 μ.μ. ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. Φάρις, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. 
Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, με μακρόχρονη θητεία και προσφορά στην πόλη της Καλαμάτας, θα παρουσιάσει τον μελοποιημένο Ελύτη του, σ΄ ένα ξεχωριστό πρόγραμμα λόγου και μουσικής. Ο ιεροφάντης Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα είναι στο τραγούδι, συνοδευόμενος στο πιάνο από τον Θανάση Αποστολόπουλο και από έξι μουσικούς. Για το έργο του Ελύτη θα εισηγηθεί ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ενώ ποίηση του Ελύτη θα απαγγείλει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails