Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: «Η δύση και η αυγή έχουν το ίδιο χρώμα» ΜΕ ΤΗ ΔΑΦΝΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Νίκος Γεωργάκης μπήκε στη δισκογραφία το 1989 με το δίσκο «Βραδινή Αναρρίχηση», ο οποίος κυκλοφόρησε σε παραγωγή του Μάνου Χατζιδάκι, από τον «Σείριο». 
Παρέμεινε ένας διακριτικός τραγουδοποιός, με αισθαντικότητα και αταλάντευτη ποιότητα.
Ακολούθησαν ακόμη επτά προσωπικές δουλειές σε δική του μουσική και ενορχήστρωση: «Η δύση κι η αυγή έχουν το ίδιο χρώμα» (1995), «Παράδοξη νύχτα» (1998), «Ταξίδι από ένα δωμάτιο» (2002), «Ανάσα καλοκαιριού» (2007), «Να γίνω η θάλασσα» (2011), «Παραφυλάει ο έρωτας» (2015), "Είν’ η ζωή μια μουσική" (2020). 
Πιστός στην «καθαρή» πλευρά του τραγουδιού, συνοδοιπορεί πάντα με φίλους, άξιους μουσικούς, που τους συναντάμε σε όλους σχεδόν τους δίσκους του, αλλά πάντα ...ανανεωμένους, σαν από τα αεράκι του Βαρδάρη, αφού ο Νίκος Γεωργάκης είναι και πιστός Θεσσαλονικιός. 
Αίφνης, θυμάμαι ότι το 1991 συμμετείχε στις «Βραδιές ονείρου – Θεσσαλονικείς συνθέτες» και το 1992 αντιπροσώπευσε τη Θεσσαλονίκη στη Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών της Μεσογείου που έγινε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Εργάστηκε ως μουσικός την περίοδο 1994-2001 με το μουσικό συγκρότημα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και την περίοδο 2000-2002 με το συγκρότημα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Από το 2012 συμμετείχε στη θεατρική ομάδα «Αερόστατο», γράφοντας τα τραγούδια για παραστάσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Αν και εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως δημιουργός και ερμηνευτής, στη Θεσσαλονίκη υπηρετεί το ρεμπέτικο τραγούδι τα τελευταία ...κάμποσα χρόνια.
Οι δίσκοι του Νίκου Γεωργάκη είναι αντιεμπορικοί και γι’ αυτό έχουν λόγο ύπαρξης στους αυχμηρούς καιρούς μας. Η μουσική του είναι χαμηλόφωνη και ποιητική. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο τον δίσκο  «Η δύση κι η αυγή έχουν το ίδιο χρώμα», που ανέβηκε πρόσφατα στο youtube. Ερμηνεύουν ο ίδιος ο συνθέτης αλλά και η Δάφνη Πανουργιά, σταθερή συνεργάτις του για πολλά χρόνια. 
Στον δίσκο υπάρχει και ένα ξεχωριστό τραγούδι αφιερωμένο με αγάπη στην σπουδαία πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου. 
Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι: Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιάννης Περδίκης, Βασίλης Κατσίκης, Ηρακλής Καζάκης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails