Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ


Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Tετάρτη, 11η Οκτωβρίου 2023 στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, βραδινή αγρυπνία προς τιμήν των Αγίων της πόλεως των Αθηνών, σεπτή ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ. κ. Ιερωνύμου Β΄. 
Η αγρυπνία φέτος συνέπεσε με το γεγονός της εορτής των Ελευθερίων της πόλεως των Αθηνών, που θεωρείται ως η επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου από τα γερμανικά στρατεύματα. 
Στην ιερά αγρυπνία μετ΄ αρτοκλασίας που τελέστηκε στον ως άνω ιερό Ναό ιερούργησε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, επικουρούμενος από τον Παν. Αρχ. Μιχαήλ Σταθάκη, Συνεργάτη του Ι.Π.Ε. και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, ενώ μέρος έλαβαν ο Παν. Αρχιμ. Νικόδημος Σκλέπας στρατιωτικός ιερέας των Ε.Δ. και ο Αιδ. Πρεσβύτερος Ιωάννης Χριστοδουλάκης συνεφημέριος του ως άνω ιερού Ναού, παρουσία ευλαβών προσκυνητών, αλλά και των εργαζομένων – συνεργατών και προσώπων που στελεχώνουν το Ίδρυμα και τους ψάλλοντες του ναού.

   

Στο τέλος της αγρυπνίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση επί τη εορτή των Ελευθερίων της πόλεως των Αθηνών και των αγωνιστών που θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και την περίοδο της κατοχής. 
Ο π. Θεολόγος αναφέρθηκε με λόγο μεστό και ανθρώπινο στη σημασία και το πρότυπο της διδασκαλίας που δίνουν οι Άγιοι και οι Ομολογητές της πίστεως μας στην εποχή μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφοράς την σημερινή ημέρα μνήμης των Αγίων της πόλεως των Αθηνών και ευχαρίστησε άλλη μία φορά τον Παν. Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη και τους πατέρες για την φιλοξενία στον πάντα φιλόξενο χώρο του ναού του Αγ. Γεωργίου Ν. Ψυχικού, τους ιεροψάλτες και όλους που συμπροσευχήθηκαν. 
Στόχος του είναι να γίνουν γνωστά τα διαχρονικά μηνύματα και το πρότυπο ζωής που προβάλλουν οι Άγιοι, ώστε να αναδειχθεί το θεολογικό νόημα της αγιότητας, ως πηγή έμπνευσης και νοηματοδότησης της ζωής των χριστιανών κάθε εποχής. Για το σκοπό αυτό διαθέτει το επιμορφωτικό πρόγραμμα “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ“.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails