Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: Ο ...ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Για τον καλλιτέχνη του ζωγραφικού πίνακα που δημοσιεύουμε εδώ, η θεοφάνεια της Παλαιάς Διαθήκης δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο καλλιτέχνης «δεν ενδιαφέρεται» για τον Θεό. Είναι πιο σημαντικό να «αναδειχθεί» το μεγαλείο του Μόσχας Κυρίλλου. Και τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η εικόνα του Ρώσου Πατριάρχη είναι πρωταρχική και η Τριάδα δευτερεύουσα. Μάλιστα ο Θεός Πατήρ, ο κεντρικός Άγγελος της περίφημης Αγίας Τριάδας του Ρουμπλιώφ σκιάζεται από το …ανάστημα του Μόσχας Κυρίλλου, ο οποίος είναι ο τέταρτος – πρώτος της Τριάδος. 
Τον Μάϊο του 2023 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε την απόφαση να παραδώσει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία την μοναδική εικόνα της Αγίας Τριάδας, του Αντρέι Ρουμπλιόφ. Τότε οι αναλυτές έλεγαν ότι αυτή η κίνηση του Ρώσου Προέδρου δείχνει την αυξανόμενη επιρροή της ισχυρής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο κράτος, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
Είναι γνωστό πως ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος στα κηρύγματά του έχει εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή του στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει κηρύξει διωγμό εναντίον όσων κληρικών κάνουν λόγο για ειρήνη στα κηρύγματα τους. 
Αυτός ο άνθρωπος, ο …τέταρτος της Αγίας Τριάδος (sic), τολμά να εγκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για πρωτείο εξουσίας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails